Saturday, November 19, 2016

Masak lemak cili padi udang dengan kulit rambai



Dua minggu lepas saya ada menyediakan masak lemak putih kulit rambai....masakan terengganu. Hari ni pulak saya gunakan baki kulit rambai yang saya celur tempoh hari untuk masakan negeri sembilan dan melaka yg bersempadan dengannya.

Masak cili padi...podeh menyongat.....tapi sodap tak hengat. Hidangan ringkas hari minggu ni. Balik dari majis ihtifal sekolah anak tadi terus jer singsing lengan menyediakan masakan nih. Masing2 dah kelaparan sebab dah 12 lebih.

Lepas zohor juga lah baru menjamu selera. Satu lauk ni jer yang sempat ummi masak. Alhamdulilah. 2 in 1....lauk an.sayur dalam satu hidangan.


Masak lemak cili padi udang dengan kulit rambai

1 kg udang sederhana
1 mangkuk kulit rambai (celur dan toskan untuk kurangkan masamnya)
20 biji cili padi (ikut citarasa)
1 ketul kunyit hidup
1 lter santan dari sebiji kelapa
2 - 3 batang serai dititik
Garam secukup rasa


Tumbuk/kisar cili, kunyit dan bawang. Satukan santan, bahan tumbuk dan serai ke dlm periuk. Masak hingga wap panas kelihatan Kacau selalu. Masukkan kulit rambai dan udang. Masak hingga mendidih dan udang berubah warna dan melengkung. Perisakan.dengan garam secukup rasa dan tutup api. Ketika memasak kacau sentasa untuk mengelakkan.santan pecah minyak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...