Tuesday, November 15, 2016

Masak lemak udang dengan belimbing buluh


Masakan kampung. Gulai lemak udang lawan ngan belimbing buluh ni memang pembuka selera. Disebabkan anak2 masih kecil dan tak berapa tahan makan pedas2 sangat jadi takde la saya masak menjobang...pedas2 manja jer.


Udang masak lemak dengan belimbing buluh
zulfaza loves cooking

*6 ulas bawang merah
*1 ketul kunyit hidup
*3 biji cili merah dan 10 biji cili padi (yg ni boleh ikut citarasa)
1 batang serai dititik
2 mangkuk santan (11/2 mangkuk santan cair dan 1/2 mangkuk santan pekat/pati)
1/2 kg udang sederhana
10 biji belimbing buluh belah 2
garam secukup rasa

Tumbuk *. Masukkan *,  serai,  santan cair ke dalam periuk. Masak hingga hampir mendidih. Masukkan belimbing buluh dan udang. Masak hingga mendidih. Kacau selalu. Masukkan santan pekat dan perisakan dengan garam secukup rasa. Masak lagi hingga mendidih dan udang serta kacang masak sempurna. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.

****jgn masak udang terlalu lama....agak2 bila udang berubah warna dan melengkung, tutup api dan alihkan periuk daripada dapur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...