Friday, November 4, 2016

Kuih jepun


Hahahhaha....akhirnya. Setelah sekian lama terperap kat draft blog ni akhirnya dipublished jua. Resepi yang saya cilok dari blog Ha-sue ni dah terbenam ke dasar blog pun. Sesekali saya jengok tapi memanjang tertangguh pembikinannya.

Untuk kuih ni saya guna acuan egg benjo tu jer. Buatnya subuh kitab sambil masak lauk tengahari. Sempat la siapkan 1/3 adunan jer belum bergerak ke opis. Selebihnya minta tolong kakak sambung. Balik opis hubby cerita, berebut2 anak2 makan. Punya lama hubby q tunggu nak rasa. Hahhaha...mana taknya...acuan tu ada satu jer...memang la lama tunggu turn.

Lain kali buat nak guna jem nenas pulak. Bila laris macam ni happy ummi.


KUIH JEPUN

Bahan2

500gm kacang merah * se elok nye direndam 3-4 jam supaya cpt empuk)
gula pasir 4 senduk lauk yg kecil * (boleh ditambah...ikut selera memasing)
3 helai pandan disiat dan simpulkan *
sedikit garam *

rebus bahan2 diatas sehingga empuk dan jadi paste seperti inti kuih pau...ketepikan (yg bagus inti di buat 1 hari sebelum) - Saya guna inti readymade boleh didapati di kedai bakery jer.

500gm tepung gandum
40gm mentega
2 sdt penuh instant yeast **
1 sdt gula pasir **
1-2 sdm air suam **
campurkan bahan ** gaul rata..biarkan sekejap...hingga berbuih dan mengembang

3 biji telur
510ml santan
panaskan hingga naik wap aje...sejukkan (saya perah kelapa parut tu dengan air panas jadi tak la panaskan lagi).
1sdt potas (boleh gantikan dgn 1/2 sdt baking soda + 1/2 sdt baking powder)
160gm gula halus
1/2 sdt garam dan sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanilla (klau suka)

Cara-cara:

Tepung dan mentega di gaul jadi saperti habuk roti...ketepikan
Telur dan gula dipukul hingga hancur kemudian masukkan santan ,yeast , garam, dan potas / bsoda dan bp..gaul rata.
Masukkan adunan tadi kedlm bekas yg berisi tepung..gaul rata.
Blend kan sikit adunan tadi utk mendptkan tekstur yg lebih halus.
Bubuhkan sedikit pewarna kuning...kemudian diperap selama 4-5 jam

Lengserkan sedikit minyak dgn menggunakan tisu dapur ke permukaan kuali leper (syarat jer..) susunkan acuan diatas kuali...

Sebelum tu sapukan mentega pada acuan..letakkan adunan 1 sudu besar kemudian bubohkan inti kacang tadi..masak dgn api yg perlahan supaya tk hangus..
Kalau nk tau bila boleh terbalikkan...tolak(gerak2kan) sedikit acuan tu ..kalau dah tak melekat makna nye dah boleh...terbalikkan acuan tu kena cepat2 supaya adunan yg sebelah atas tu tk tumpah...
Terbalikkan acuan tu gunakan penyepit sbb besi tu panas...kalau dah pro tak pe..hehehe
Kalau yg sebelah lagi tu dah masak...kluarkan dari acuan..sapukan sedikit mentega diatas nye...boleh la disantap... :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...