Saturday, November 5, 2016

Bihun Goreng


Menu sarapan entah hari apa pun dah lupa. Banyak juga masakan yang belum sempat di postkan di sini. Sebelum ni pergi ofis ngan encik suami...sambil dia drive, sebagai co pilot saya gunakan masa perjalanan tu untuk update blog dan page. Tapi la ni drive sendiri takde can nak menaip. 😔😔😔. Takpe la..sikit2...pelan2 nanti saya post N3 yang tertangguh tu.


Bihun goreng ZLC

1 paket bihun direndam hingga lembut (saya biasa rendam dengan air paip jer)
* 6 ulas bawang merah
* 6 ulas bawang putih
3 sb cili kering kisar
 2 sb cili sos
2 sb tomato sos
3 sb sos tiram
5 sb kicap

sawi/kobis/karot potong kecil
Tauhu/fish cake/fish ball pilihan
udang/ayam/sotong ikut citarasa
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Tumbuk *. Panaskan minyak. Tumis * hingga naik bau dan garing. Masukkan cili. Tumiskan hingga pecah minyak. Masukkan sos2 dan kicap. Masukkan perencah tauhu, ayam dll. Kacau hingga masak. Masukkan bihun. Gaul rata dan goreng hingga sebati. Perisakan dengan garam secukup rasa. Gaul rata. Masukkan sayuran dan masak hingga sayur layu. Pindahkan ke dalam mangkuk supaya sayur tak lembik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...