Wednesday, November 23, 2016

Badak berendam


Kuih traditional berasaskan tepung pulut dan santan, mudah disediakan dan sedap dimakan ni jadi pilihan saya untuk majlis makan2 hujung tahun kat kelas tahfiz anak. Last minute plan ustaz2 kot sebab petang semalam baru anak bagitau diorg ada jamuan.

Tak sempat nak fikir macam2, terus jer idea keluar sebab masa tu saya sedang buat bubur biji nangka. Bahan lengkap dah....ada santan, tepung pulut, air pandan.....dan yang pentingnya inti kelapa pun dah tersedia dalam fridge tu.


Saya buat kuih ni saiz anak2 badak jer sebab yang nak makannya budak2 kecik. Kalau buat saiz bapak badak nanti takut diorg tak terhabis makan seketul....

Cara buat kuih yang juga dikenali sebagai puteri mandi disesetengah tempat ada dua tiga cara. sesetengah orang akan kukus bebola yg disediakan dan siram kuah dadih semasa menghidang. Saya pulak lebih gemar rebus macam buat buah melaka. Ada juga kukus kuah dan.bebola....terpulang...boleh jer ikut cara mana pun...ikut citarasa.




Badak berendam ZLC

Untuk body yang warna hijau

Satu paket tepung pulut
10 helai daun pandan dikisar dengan air secukupnya dan tapis.
(kalu takde daun pandan ble guna pewarna)
Sedikit garam

Masukksn tepung dalam besen, masukkan garam dan gaul skit. Tuang air pandan sedikit2 sambil uli hingga jadi doh yg lembut.

Ambil doh....agak2 la nak besar mana.... leperkan dan letak inti, bulatkan. Buat sampai habis.

Didihkan air dalam periuk. Rebus bebola hingga timbul atau masak ler...

Angkat bebola dan masukkan dalam periuk dadih santan dan sedia di makan.

Inti Kelapa

1/2 biji kelapa parut (cari kelapa muda skit)
Garam, gula merah, gula putih secukupnya - ikut citarasa
1 sb tepung jagung
2 helai daun pandan disimpul
Sedikit air

-------
Satukan semua bahan di dalam periuk atau kuali. Masak hingga agak kering da berkilat. (Jangan kering sangat tak best). Buang daun pandan tadi.

Utk kuah dadih

5 cawan santan
1 sb tepung gandum
Sedikit garam

-------

Masukkan dalam periuk. Pasang api perlahan. Kacau selalu sepaya tak pecah minyak. Masak hingga mendidih dan kuah pekat





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...