Tuesday, April 9, 2013

Pau goreng

Resepi ni saya cnp dari blog fizanordin.....resepi ni boleh guna utk buat donat juga.....dan pau kukus tu. Ok la tukan....sekali uli dapat dua tiga jenis kuih.....senang camtu.
Sekali-sekala cuba resepi donut org lain....ok jer kejadiaannya....dah sejuk pun lembut juga. Cuba jgn tak cuba kengkawan...3 cawan tepung tu boleh dapat dekat 20 ketul pau yang besar mulut gelas tu. Cukup la untuk minum petang.
Pau goreng ni kalau letak inti bilis atau sardin ada gak orang panggil burger malaysia...

Bahan2:
2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula   **satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
3 cwn Tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung>>takde stok jadinya tak masukkan
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih>> yg ni guna fresh milk sbb tak masukkan susu tepung n air kita lebihkan
2- 21/2 sb mentega
Cara2: 
Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung.
Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan bulat2 macam pau. Biar naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Sejukkan dan belah pau. Boleh masukkan sardin/sambal bilis/kaya atau apa2 yg disukai.
Sedia dinikmati.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...