Saturday, April 27, 2013

Kuih kemplang aka kuih getas

Sumber myresepi....resepi orang dulu2 yg mesti jadi....pejam mata pun jadi...hahaha. Saya masa dolu2 buat tak sukat pun...arini buat pun tak sukat...tapi nak mudahkan kengkawan sume saya share ler kat sini....

Sedap utk minum pagi atau petang...minum ngan teh o atau kopi o panas....fuhhhhh ngences...

Bahan-bahan ( anggaran dlm 20-30 biji(bergantung pada saiz) )

3 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut(putih saja)
1 sudu kecil garam
1 cawan air
*1/2 cawan gula(utk menyira)
2 - 3 sudu besar air(utk menyira)

Cara-cara
campurkan tepung pulut, tepung gandum dan kelapa, gaul rata... campurkan garam dan air, masukkan dalam adunan tepung dan kelapa tadi...uli perlahan sehingga mendapat doh yg lembut..jika terlalu lembut boleh tambahkan tepung... bentukkan adunan lonjong2 dan leper, jgn terlalu besar, jgn terlalu keci, jgn terlalu tebal..tebal agak2 1 cm je...buat sehingga habis...goreng sehingga warna kuning keemasan...api haruslah sederhana untuk memastikan kuih tidak meletup.. setelah semua kuih siap digoreng...dalam kuali lain masukkan gula dan air...biarkan sehingga mendidih dan berbuih...api mestilah jgn terlalu kuat kerana gula akan cepat hangit. apabila gula telah hancur masukkan kuih tadi dan gaul rata, biarkan semua gula meyelaputi kuih dan apabila air gula kering ttp api dan hidangkan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...