Wednesday, April 24, 2013

Easy moist red velvet cake

Resepi red velvet ni senang dan moist sesuai sgt dengan namanya. Saya cnp azlita masam manis. Saya punya terlebih coklat.....tu yang dah macam coklat kek jer...... Next time buat ikut betul2.... Dua sb coklat tu jgn sampai membumbun....

Cubala. Saya buat utk dihantar ke tadika anak2...

Bahan

360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
400 gm gula halus
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah ~ ini bergantung pada pewarna yang digunakan
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi / Nescafe panas ~ mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab

Panaskan oven pada suhu 170C ~ 180C bergantung pada kepanasan oven.
Sediakan 2 loyang berukuran 8 inc, sapukan mentega dan letakkan lapik kek ~ ketepikan Dalam bekas, satukan dan ayak tepung, baking powder, soda , serbuk koko dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas yang besar, satukan gula dan minyak tambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatula
Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan Tambahkan bahan tepung yang di ayak sedikit-sedikit dan gaul adunan rata
Tuang adunan sama banyak dalam 2 loyang Bakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga kek benar masak cucuk ditengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak.
Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Sejukkan kek atas redai setelah masak Potong atas kek yang keras. 
Potong kek kepada 4 kepingan

Untuk krim yang lembut dan meleleh boleh cuba resepi ini
Krim Keju 1 150 gm krim keju
30 gm mentega tanpa garam
60 gm gula aising
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh paste Lemon
Pukul krim keju dan gula hingga kembang Masukkan mentega, esen vanilla dan lemon paste pukul sebati

Krim Keju 2

200 gm krim keju
1 sudu teh lemon Paste
90 gm coklat masakan putih
150 gm krim bukan tenusu ~ Non Dairy Whipping Cream
8 gm gelatin
30 gm air

Cairkan gelatin
Cairkan coklat masakan cara double boiler
Satukan gelatin cair dalam coklat putih
Pukul krim keju dan paste lemon hingga lembut
Tambahkan adunan gelatin dan coklat putih Dalam bekas pemutar lain, putar krim keju hingga kental
Satukan krim putar dalam krim keju dan kaup balik rata

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...