
ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, July 13, 2017
Roti
Roti burger untuk sarapan pagi. Yg ni versi nak cepat sampai lupa tabur bijan. Pastu rotinya tak bulat sgt sebab bakar dalam satu loyang jer...nak cepat.
Resepi roti asas ZLC
500 gm tepung roti (high protein)
5 gm improver
50 gm gula
5 gm garam
8 gm yis
60 gm mentega
30 gm susu tepung
290 gm air ais
Satukan semua bahan dalam besen kecuali mentega. Uli sebati sebelum tambahkan mentega. Uli hingga elastik. Kalau guna BM ikut arahan dalam manual untuk doh.
Perap hingga 2 kali ganda atau terus bahagi doh dan bentuk dan letak bahan tambahan ikut citarasa. Perap (proof) selama 2 jam atau hingga naik 3 kali ganda lebih kurang.
Saya bakar pada suhu 180 celcius selama 20 minit lebih kurang dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu......suhu dan tempoh bergantung pada oven masing2 juga.
Wednesday, July 12, 2017
Puding karamel pandan gula hangus
Tukar suda....biasa buat plain.... kali ni sementelah stok daun pandan banyak baik lah dibuat. Kang kering jer. Sedap...haruman pandan semerbak. Lain kali nak try flavor lain pulak.
Puding karamel pandan gula hangus
http://zulfadreamland.blogspot.my
10 biji telur
1 tin susu cair (tin 505 gm tu)
1 tin air kisaran daun pandan (guna tin susu yg sama)
Sedikit garam
1/2 cawan gula dimasak hingga perang gelap dan ditambah sedikit air
Buah-buahan segar untuk hiasan
-----
Pukul telur dengan susu, air dan garam. Tak perlu lama sangat, sebatikan aje...
Dalam loyang, masukkan gula yang telah diperangkan.
Tuangkan telur tadi ke dalam loyang. Kena perlahan2 supaya telur tak bercampur dengan gula.
Kukus selama lebih kurang 1/2 jam.
Bila dah sejuk, terbalikkan dalam bekas hidangan.
Hias dengan buah segar atau peach/buah campuran dalam tin tu.
Kalau simpan dalam peti sejuk lagi best...
Tuesday, July 11, 2017
Tertunai sudah : cornflake madu susu
Menunaikan tempahan kukis raya manusia2 penting dalam hidup. Dah layan tempahan orang lain minggu ke 3 syawal barulah berlesempatan layan permintaan anak2.
Kukis raya paling simple dan paling laris......tapi saya malas nak buat sebab malas nak isi dlm cup tu. Sekarang ni anak2 dah makin membesar. Ummi bancuh jer pastu diorg sambung tugasan mengisinya dalam cup. Dah siap...ummi bakar dan simpan dalam bekas....tahun depan bolehla kita buat biz cornflakes madu anakku....😄😄.
Kukis raya paling simple dan paling laris......tapi saya malas nak buat sebab malas nak isi dlm cup tu. Sekarang ni anak2 dah makin membesar. Ummi bancuh jer pastu diorg sambung tugasan mengisinya dalam cup. Dah siap...ummi bakar dan simpan dalam bekas....tahun depan bolehla kita buat biz cornflakes madu anakku....😄😄.
Cornflake Madu Susu
http://zulfadreamland.blogspot.my
Bahan A
125 gm mentega
1/4 cwn gula perang/putih
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan madu
Bahan B
500 gm bijirin cornflakes @ lain2
1 cwn kismis (jika suka)
1 cwn badam cincang panggang/gajus (jika suka)
Ceri merah dan ceri hijau diptng kecil.
Bahan C
Mangkuk kertas kecil
Panaskan bahan A sehingga mentega dan gula cair. Setelah cair, tutup api dan masukkan bahan B, gaul rata.
Sudukan ke dalam mangkuk kertas kecil.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 8-10 minit.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Kari Udang Galah
Kari udang galah XXXXL. 2 ekor dah penuh satu pinggan. Kirim kat member balik Kuala Kangsar...hasil pancing...ada la 7 ekor jer saiz campur2+. Yg beso2 ni semuanya anak dah cop dulu...ummi dapat saiz XS jer....ayah dapat kepala jer...hahahha
Kari Udang Galah
http://www.zulfadreamland.blogspot.my
Bahan2
1 kg udang galah
3 sb rempah kari ikan + ayam
3 sb air asam jawa pekat
3 cwn santan pekat
5 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 tangkai daun kari
10 biji bendi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
---------
Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah kari dikisar halus hingga pecah minyak/ naik bau. (bwg n halia kalu nak hiris pun boleh).
Masukkan santan pekat yg pekat dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam, bendi dan air asam. Masakkan lebih kurang 3 minit.
Akhir sekali masukkan udang dan masak hingga udang bertukar warna dan merekot.
(udang jgn dimasak terlalu lama).
Ikan goreng berlada
Menu dinner semalam....gandingan asam pedas kentang.
Resepi ikan goreng berlada
Zulfaza Loves Cooking
3 ekor ikan kerisi (gaul kunyit dan garam - goreng, angkat dan tos)
*5 biji cili hijau (boleh juga guna cili padi kalau nak lebih pedas)
1 barang serai diketuk
*1 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
1/2 sk pes asam jawa
Garam dan gula melaka secukup rasa
Minyak untuk menumis
Tumbuk kasar *. Tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan asam jawa serta perisakan dengan garam dan gula melaka. Masukkan ikan goreng dan gaul rata. Sedia dihidang.
Untuk kali ni saya hidangkan ikan ni dengan asam pedas kentang... Alhamdulillah kenyang.
Asam pedas kemtang simple pembuka selera
Menu simple saya utk makan malam hari ni. Dari opis lagi dah berangan nak makan asam pedas kentang yg super licious nih... Bos saya kata menu orang miskin...😄😄😄. Sebab simple jer...rencahnya pun sedikit ikan bilis...
Asam pedas kentang
@ zulfaza loves cooking
5 biji kentang hiris 1/2 inci tebal (saya goreng sekejap)
Segenggam ikan bilis
10 biji cili kering direbus/rendam air panas hingga lembut
6 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 sb air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya
minyak untuk menumis
Kisar bawang dan cili hingga lumat. Masukkan ikan bilis dan kisar sebentar.tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan air dan kentang. Masak hingga kentang empuk. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan asam jawa dan biarkan mendidih seketika dan terus tutup api. (Air asam jawa dimasukkan akhir sekali supaya masamnya tak.menyerap ke kentang.)
Sunday, July 9, 2017
Pengat pisang, keladi dan keledek
Cerita ramadhan lalu. Punya lama baru muncul postnya. Alahai.....
Pengat pisang, keladi dan keledek
2 cawan Santan pekat
Gula merah dan gula putih
Garam
1 helai daun pandan
Sedikit sagu ( basuh dan toskan)
1 biji keladi mawar
3 biji keledek oren
1/2 sikat pisang
Kupas kulit dan cuci bersih.
Lepas tu potong kiub sederhana besar dan masukkan dalam periuk berisi air. Rebuskan keladi dan keledek sampai separa empuk dan toskan. Masukkan gula putih, gula merah, garam secukup rasa dan daun pandan. Masukkan santan, pisang dan sagu. Kacau sesekali supaya tak pecah minyak. Masak hingga didih dan sagu jernih serta ubi empuk.
Subscribe to:
Posts (Atom)