Tuesday, July 29, 2025

LAKSA SIAM

Laksa siam. Dah lama betul tak buat. Hari ni akhirnya tertunailah hasrat nak makan. Gigih cari bahan2 pepagi tadi ditemani anakanda.



LAKSA SIAM
Resepi
Bahan A
Bahan2 Kisar
2 biji Bawang Besar Merah
3 ulas Bawang Putih
3 inci Lengkuas
2 batang Serai
3 inci kunyit hidup
3 batang Temu Kunci
15 tangkai Cili Api Hijau
3 tangkai Cili Merah
1 sb Lada Hitam


Bahan2 untuk Kuah
Bahan B
1 kg Ikan Selayang/Kembung
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5 keping asam gelugur
Air untuk merebus
Bahan C
500 ml Santan kotak (atau santan segar pekat)
Air secukupnya
Sedikit belacan
3 sb gula kabung/nisan/apong
5 sb Sos Ikan
3 keping Asam gelugur
3 helai Daun Limau Purut - carik2kan
Secekak Daun Selasih (thai basil)
3 pokok Akar Ketumbar
2 Garam Secukup Rasa


Pelengkap Hidangan
Bahan D
Laksa Thai/ Laksa Kering Halus (rendam hingga lembut dan celur dengan air mendidih - toskan dan lalukan dibawah air paip untuk membuang kanji supaya laksa tak melekat bila dah sejuk nanti)
Ulam pilihan
Kacang Panjang - hiris kecil
Tauge
Timun - potong lidi
Bunga Kantan - hiris
Limau Nipis
Daun char om
Telur Rebus (optional)
Cili Kering yang digoreng dengan minyak (hakak letak hirisan cili masak jer)
Cara2:
Rebus bahan B hingga ikan masak. Angkat dan asingkan air rebusan.
Kemudian perisi isi ikan dan asingkan dari tulangnya. Kisar isi ikan bersama air rebusan. Ketepikan. Kemudian kisar bahagian tulang dan kepala, tapis dan buang hampasnya.
Satukan dengan bahan A di dalam periuk. Masak hingga mendidih dan masukkan bahan C. Masak hingga semua bahan mesra dan mendidih. Sesuaikan rasa. Siap dihidangkan dengan Bahan D.
Pesanan penaja
* Kuah laksa siam seelok2 nya tak lah terlalu pekat dan tidak jugak cair.
* Sekiranya suka pedas, cili kering yang digoreng boleh dijadikan sebagai tambahan ulaman.
* Temu Kunci adalah sejenis tanaman herba yang mempunyai rasa dan aroma yang tersendiri. Boleh google untuk gambarnya. Ada dijual dipasar/pasar tani atau pasaraya seperti NSK.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...