Tuesday, July 29, 2025

Nasi goreng cina dan udang teriyaki


Malam tadi dapat order untuk sarapan. Requestnya nak ayam teriyaki tapi hakak terlewat sikit pagi ni, tak dan nak defrost ayam. Jadi buatkan la versi udang jer. Hakak tak sempat rasa pun. Moga memenuhi citarasa anakanda hakak. 


Nasi goreng cina

1 mangkuk nasi sejuk

2 biji bawang besar - hiris atau cincang halus

5 ulas bawang putih - cincang

Serbuk lada putih/lada hitam secukup rasa

Garam secukup rasa

2 biji telur (atau boleh juga guna bahan rencah yang lain seperti fishcake, isi ayam, udang)

1 cawan mix vege

2 sb sos tiram

Minyak untuk menumis (boleh juga guna margerin atau mentega)

Tumis bawang putih dan bawan besar hingga naik bai dan keperangan. Ketepikan (ketepikan dalam kuali jer tak payah keluarkan).

Masukkan telur dan goreng hancur. Masukkan nasi, sedikit sos tiram jika suka, lada hitam dan garam secukup rasa.

Gaul rata dan goreng hingga semuanya sebati.  Akhir sekali masukkan mix vege. Gaul rata dan kacau2 hingga semua bahan mesra. Sesuaikan rasa. Tutup api.


Udang/ayam teriyaki

3 keping dada/whole leg ayam - debone(buang tulang) dan potong dadu (atau 1/2 kg udang - buang kulitnya)

1 sk serbuk lada hitam

1 sk serbuk bawang

1 sk serbuk bawang putih 

1 sk serbuk cili (@ smoke paprika) 

garam secukup rasa

Gaul dan perap seketika (30 minit lebih kurang). (Hakak takde stok serbuk bawang dan bawang putih jadi hakak gantikan dengan 1 sk pes bawang dan 1 sk pes bawang putih).


Sos teriyaki

2 sk halia yang dicincang halus

1 sb bawang putih yang dicincang halus

1/2 cawan kicap

1 sk minyak bijan

3 sb madu

2 sb sos tiram

1 sb gula perang/putih

Asingkan 1 sk halia. Satukan semua bahan dan gaul rata.

Sedikit minyak untuk menumis

Hirisan daun bawang dan bijan untuk hiasan (hakak lupa nak letak).

Panaskan sedikit minyak. Tumiskan 1 sk halia yang diasingkan tadi hingga naik bau. Masukkan ayam/udang yang telah diperap. Dan tumis hingga 2/3 masak (air ayam dan udang hampir sejat). Masukkan bahan sos, dan tumis hingga ayam/udang masak sepenuhnya dan kuah sedikit memekat.

Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bijan. Sesuai dimakan dengan nasi putih panas atau nasi goreng cina.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...