Kek keju mudah dengan topping kaya buah markisa. Family datang makan2. Buat la kek sebiji celeb july babies. Kek ni boleh buat crustless tapi hakak letak crust juga.
Simple cheesecake
250 gm cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sb jus lemon
3 sb tepung gandum
2 biji telur gred A
90 gm gula
Cara-cara
Panaskan oven 160 degree. Alas loyang dengan baking paper.
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau mesin pengisar. Kisar hingga berkrim dan sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45-60 minit.
Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap. Hias cake dengan kaya markisa/compote atau ikut citarasa masing2.
Kalau nak letak crust boleh guna resepi di bawah
.

Cheese Cake Crust
150 gm biskut digestive
50 gm biskut biscoff (boleh guna 100% digestive atau 100% biscoff) (selain biskut biscoff, boleh juga masukkan kekacang atau nestum atau oat).
120 gm mentega cair
Kisar biskut digestive dan biscoff hingga lumat. Tuangkan ke dalam mangkuk. Masukkan mentega cair dan gaul hingga rata.
Tuang adunan biskut ke dalam loyang yang dialas baking paper tadi. Ratakan dan tekan2 hingga padat di bahagian dasar dan tepi loyang. Balut loyang dengan cling wrap dan simpan didalam peti sejuk sementara kita sediakan adunan cheese.
Kaya Buah Markisa (Passion Fruit Curd)
Bahannya:
150 gm gula
6 biji buah markisa yg masak (ripe passion fruit)
120 gm salted butter
6 biji telur grade A
Caranya:
Letakkan 6 biji isi buah markisa ke dalam blender dan blend sebentar, tapiskan jus ke dalam mangkuk. Ketepikan.
Pakai mixer tangan (atau whisk) putar low speed telur, dan gula bersama-sama sehingga sebati. Ketepikan.
Dalam periuk, api pelahan, cairkan butter dan masukkan campuran gula-telur dan jus buah markisa, guna wisk kacau sampai pekat.
No comments:
Post a Comment