Chicken tenders untuk lunch hari ni. Hakak guna 100% bahagian dada ayam. Bila buat macam ni anak2 tak berbunyi, takde yang mencari the good part. Laju jer menyuap. Hakak punya ayam ni hakak request potong 16 tadi, jadinya gemuk pendek chicken tenders hakak.
Untuk dipping sauce tu hakak adjust sedikit dari resepi asal. Anak2 hakak kemain suka dengan rasa dipping sauce tu. Sumber rujukan hakak untuk menu ni dari Malay Kitchen.
Resepi Chicken Tenders
1 ekor ayam (isi sahaja)
Tepung goreng serbaguna
1 biji telur
1 sk serbuk lada hitam (optional)
1 sk serbuk cili (optional)
Air sejuk (air ais)
Cara-cara:
1. Potong isi ayam lebih kurang sama dengan saiz bahagian tender (potong panjang2).
2. Sediakan 2 mangkuk dan tuang tepung goreng. Satu daripadanya, dicampurkan dengan telur, lada hitam, cili dan air. Dapatkan kelikatan yang sesuai untuk disalut pada ayam (lebih kurang macam tepung goreng pisang).
3. Ambil ayam dan celupkan pada bancuhan tepung bersama telur, kemudian salut dengan tepung yang kering.
4. Kemudian celup sekejap dalam air sejuk. Angkat dan salut sekali lagi dengan tepung kering.
5. Boleh terus goreng sehingga keperangan dan garing.
Resepi Sos Putih
Bahan-bahan:
3 sudu besar yougurt
2 sudu besar mayonis
1 sk serbuk lada hitam
1 sudu besar daun parsley kering (hakak guna hirisan daun ketumbar)
3 ulang bawang putih (tumbuk lumat)
1/2 biji bawang besar - cincang
1 sudu besar minyak zaitun
Garam secukup rasa
1 sk chilli flakes (hakak tambah)
1/2 biji Lemon/limau
Susu (hakak guna air sejuk)
Cara -cara :
1. Masukan semua bahan kecuali susu/air ke dalam mangkuk dan kacau sebati.
2. Jika sos putih ni terlalu pekat boleh tambahkan dengan susu/air sedikit demi sedikit mengikut tahap kepekatan yang kita mahu.
Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment