Fattuccine Alfredo untuk sarapan. Hari ni sekali lagi hakak terlajak sampai hampir jam 5.30. Melompat bangun sbb nak siapkan sarapan yang akan membawa ke lunch. Alhamdulillah menu hari ni ringkas dan mudah disediakan.
Fattuccine Alfredo
1 bungkus pasta fattuccine ( kalau nak guna jenis lain pun
ok) - rebus hingga lembut dengan air yang dimasukkan sedikit garam - toskan
(simpan secawan air rebusan - optional)
Untuk sos alfredo
1/2 ketul mentega
4 ulas bawang putih - cincang
1 1/2 cawan heavy/thick/cooking cream
1 cawan air rebusan pasta
1 cawan susu segar
1 1/2 cawan keju parmesan
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Parsley flake secukupnya
Keju Parmesan untuk hiasan
Tumis bawang putih dengan mentega hingga naik bau. Masukkan
krim, susu dan air rebusan pasta. Didihkan selama 5 minit. Masukkan 1/2
bahagian keju. Gaul hingga keju cair sepenuhnya. Perisakan dengan garam, lada
hitam dan sedikit parsley flakes ( boleh juga guna hirisan daun parsley segar).
Tutup api. Tambah baki keju dan gaul rata. Masukkan pasta
dan gaul sebati. Hidangkan dengan taburan keju parmesan dan parsley flake.
(***Hakak tak gaul terus pasta dan sos sebab tak makan terus
semuanya. Anak2 akan mengulang sampai habis. Jadi bila nak makan baru mereka
tuang sos).
No comments:
Post a Comment