Pau labu, sarapan pagi tadi....warna alami dari buah labu....dah macam lemon pulak. Ni puri labu yg dibekukan. Habis dah stok...tak dan juga buat lepat dan bingka...lain kali pulak la.
Pau labu inti kelapa
1/2 cawan air sejuk
1 sk garam
1 biji telur saiz kecil
200 gm puree labu
500 gm tepung pau @ gandum
5 gm bread improver (optional)
2 sk baking powder
50 gm gula
5 gm yis
Masukkan bahan ikut turutan dalam mangkuk BM. Uli mode dough (ulang 2 kali untuk hasil yang lebih baik).
Kalau uli manual guna tangan, satukan semua bahan kecuali margerin. Bila dah sebati, masukkan margerin. Uli hingga doh licin, tak lekat ditangan.
Ambil doh lebih kurang 30 - 40 gm. Leperkan.dan isi inti ( inti boleh dipelbagaikan ikut citarasa). Bulatkan dan letak doh atas kertas atau daun pisang. Susun dalam loyang. Jarakkan antara satu sama lain untuk beri ruang doh mengembang.
Biarkan doh mengembang sekurang2nya 2 kali ganda. Panaskan kukusan. Kukus selama 5 - 7 minit. Angkat pengukus dari air kukusan tanpa buka penutupnya.
Dah angkat baru buka penutup.
Tips untuk kulit pau licin
***Pastikan penutup pengukus dibalut kain untuk elakkan air kukusan jatuh ke atas pau.
***Jangan kukus pau terlalu lama.
***jangan perap pau terlalu lama (over proof) nanti pau akan kecut bila dikukus.
No comments:
Post a Comment