Wednesday, January 6, 2016

Kuih Penyaram @ Cucur Jawa @ Topi Mexico

Saya rasa selera saya serasi dengan Resepi penyaram dari  HaSue@sue-hasue.blogspot.com. Pernah cuba dua tiga resepi lain tapi tak sebaik hasil dari resepi ini. Saya rasa yg membezakan cuma sukatan tepung gandum dan tepung beras....dlm resepi berat tepung gandum berbanding tepung beras adalah 5:1....dalam resepi lain yang saya gunakan 2 : 2.....bila lebih tepung beras digunakan kebiasaannya kuih goreng ni akan jadi lebih liat...

Ermmmmm gitu la hasil penelitian saya terhadap pembikinan kuih cucur aka topi mexico (walau pun hari ni kejadiaan dia tak macam topi mexico sangat) nih...


Kuih Cucur jawa akak Penyaram Lembut aka Topi Mexico @ ZLC

Bahan2:

500g tepung gandum
100g tepung beras
650 ml air(200ml air pns+450ml air kosong)
3/4 sudu teh garam
500g gula apong/gula melaka
Minyak masak secukupnya

Cara2:

Dalam bekas,satukan tepung gandum dan tepung beras. Dalam bekas lain, bancuh gula apong dengan 200ml air panas(boleh juga dimasak seketika untuk mencairkan gula terutamanya jika guna gula melaka). Apabila gula cair sepenuhnya boleh lah tambahkan air selebihnya. 

Tuang air gula apong tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan hand whisk sehingga sebati. Masukkan garam dan kacau lagi.Tapis adunan dan perap semalaman.


Panaskan 2/3 cawan minyak masak (guna api perlahan), (1) ambil satu senduk kecil dan tuang adunan di tengah2 kuali. (2 - 3) Biarkan sehingga ia masak dari tepi ke tengah (4) barulah diterbalikkan. (5) Toskan minyak. Kuih ini memang digoreng satu persatu. Selamat mencuba!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...