Buat roti lagi untuk bekal sekolah dan sarapan anak2. Kali ni saja nak ubah selera...buat warna pink. Roti burger dan bun inti kelapa....
RESEPI ROTI ASAS @ ZLC
Bahan - Bahan :
500g tepung protin tinggi
70g gula kastor
5g garam
30g susu tepung
5g GR Superbake @ 7g bread improver & 7g bread softener
8g yis
70g marjerin @ shortening
1 biji telur ( jangan masukkan telur jika guna GR Superbake )
250gram air sejuk (peti ais) jika guna superbake atau 225 gm air jika guna telur dan improver lain
(Beberapa titis pewarna jika suka @ tambahkan 10 gm charcoal powder untuk warna hitam)
Cara-Cara Dengan Menggunakan Breadmaker (sila rujuk teknik menguli):
Masukkan air, susu tepung, gula kastor & telur (bahan basah) ke dalam bread maker.
Gaulkan tepung, yis, superbake @ improver & yis (bahan kering).
Masukkan ke dalam bread maker.
Pilih menu doh, setelah diuli selama 5 minit, masukkan shortening @ marjerin dan garam ke dalam breadmaker. Biarkan hingga siap.
Keluarkan doh yang siap diuli dan timbang doh ikut citarasa.
Uli bulat @ ikut citarasa anda dan rehatkan 2 jam (proofing) atau cukup kembang.
Selepas itu masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 180 C selama 15-20 minit
Keluarkan dan sapu marjerin ketika panas.
Roti siap.
*****kalau uli dengan tangan, satukan semua bahan kecuali mentega. Uli hingga sebati. Tambah mentega dan terus uli hingga elastik dan doh licin dan tak lekat ditangan dan besen.
No comments:
Post a Comment