Tuesday, August 28, 2012

Lepat Pisang

Lepat ni dibuat 2 hari sebelum raya...kat kampung. Punya la teringin nak makan, masa kat rumah bila ada pisang, daun pulak tak ada, ada daun pisangnya plak tak beli2. Banyak sangat halangan untuk menikmatinya...Buat bulan posa masa dah tinggal masa kecemasan, lagi tak sampai sejam nak berbuka. Tapi dengan semangat dan keinginan yang membuak-buak, buat juga dengan saiz gedabak...seketul ble share dua orang...hahaha..tak kisah la labu, janji ble makan.

Bahan-bahannya

2 cawan pisang awak/abu masak yang dilenyek (ada orang dia blend, tapi saya tak suka sebab hancur sangat)
3/4 cawan tepung gandum (ada gak yang pakai tepung beras)
sedikit air
1/4 cawan gula (kalau suka manis tambah la)
Sedikit garam

Inti
Kelapa parut putih digaul dengan sedikit garam

Daun pisang yang telah dilayukan. (kalau kat kampung dijemur jer tengah panas tu, kalau tak kena layukan atas api)
______________________
Gaul semua bahan kecuali inti hingga rata/sebati. Tapi ada gak yang gaulkan kelapanya sekali...ikut citarasa masing-masing.
Ambil sehelai daun pisang. Letak sesudu besar adunan dan ratakan. Letakkan inti di tengah2 dan gulung. Lipat dikedua2 hujung.
Dah siap semua, ble la kukus lebih kurang setengah jam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...