Thursday, August 30, 2012

Kuih Lompang





 Baru keluar kukusan....tunggu sejuk dulu.. yang ni dah ready untuk dimakan...

Amik dari Dapur Siti Delima...di ubahsuai oleh zulfaza....BAncuhannya memang cair...macam jus je...tapi jangan ditambah tepung sebab memang begitu la kejadiaannya, k...

Bahan-bahan: ( 40 biji )
2 1/2 cawan Tepung Beras
1/2 cawan Tepung Sagu (saya guna tepung jagung, ble guna tepung ubi gak)
1 cawan Gula
1 sudu teh Air Mawar/esen vanila
1 sudu teh air kapur
 
4 cawan Air (2 cawan air campur dengan tepung / 2 cawan air masak dengan gula)

Daun Pandan - disimpul

Cara-cara:
1. Satukan Tepung Beras dan Tepung Sagu - diayak
2. Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air. ketepikan.
3. Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih. Sejukkan.
4. Tapis dan tuangkan air gula ke dalam adunan tepung dan gaul rata.
5. Masukkan sedikit Air Mawar/esen vanila. Gaul rata. Asingkan kepada 2 - 3 mangkuk. Lalu warnakan dengan warna kegemaran anda.
6. Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan yang disapu sedikit minyak di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5 minit.
7. Lalu tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit.
8. Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan. Selamat mencuba..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...