Thursday, August 30, 2012

Apam Aiskrim Soda

seronok tengok hasilnya...dan seperti biasa tak rasa pun...suruh orang lain rasa...
Saya suka memasak, test resepi dan suka tengok hasilnya yang comel2 tapi selalunya saya tak makan pun, kalau rasapun setakat cubit sikit2....kepuasannya bila orang lain makan kata sedap...tambah2 lagi anak2 puji menggunung....turutamanya yang sulung, akan cerita satu kampung ummi dia masak macam2....hehehe macam la ummi dia terer sangat...Anak yang kedua pun dah pasang cita-cita nak jadi master chef....yang sulung siang nak jadi ustazah malam nak jadi chef...macam-macam...

Siap untuk majlis hariraya iman kat sekolah....terkejut dia, bangun pagi, tengok...banyaknya ummi...
Ayah kata...nanti satu bagi kat cikgu suruh cikgu makan share kengkawan dia....satu lagi untuk kakak makan dengan kengkawan kakak...
 


Dapat resepi daripada Kakinakl's..tapi diolah oleh zulfaza

Bahan :

3 butir telur (gred A-kalau guna gred C tambahla jadi 4-4 1/2 biji)
1 cawan gula pasir
1 sb ovalete
1 cawan air ais krim soda (saya guna jenama tesco, ada yang kata kena guna jenama F&N)
3 cwn tepung gandum
beberapa titik esen pisang/esen pandan/esen vanilla -untuk kurangkan hanyir telur
beberapa jenis pewarna yang disukai

Cara :

  1. Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.
  2. Masukkan ais krim soda dan pukul lagi sehingga sebati.
  3. Campurkan tepung gandum ke dalam adunan telur dan pukul sehingga sebati.
  4. Titiskan esen pisang ke dalam adunan dan sebatikan.
  5. Matikan suis mesin mixer, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.
  6. Sudukan adunan ke dalam cup saiz S (cup yang orang guna buat almond london tu) sehingga hampir penuh cup. Jangan melimpah pulak.
  7. Kukus dengan api besar selama 7 minit.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...