Sunday, August 5, 2012

Lasagna

Sedang di bakar kat dalam oven...

 Nampak tu....dah kena ngap....lebihan sos merah tu saya tuang di atas bila dah masak....heheheh

Resepi ni saya dapat dari kotak lasagna jenama tesco....saya adjust ikut citarasa sendiri....Nama resepi nih Lasagne Al Forno...authentic Italian....

Sos Merah

500 g daging/ayam dicincang
3 sb mentega untuk menumis
1 labu bawang putih dicincang halus
1 biji Bawang besar dicincang
1 btg karot dipotong kiub
2 btg celeri dipotong nipis
1/2 biji capsicum dipotong kiub
1 tin cendawan butang dihiris nipis
1 kg tomato dicincang dan dikisar lumat/1 tin tomato puree
1 sb lada hitam yang telah ditumbuk/kisar halus (jangan guna yg dah siap tu kurang enak rasanya)
1 sk oregano
5 helai daun basil
Garam dan gula secukup rasa

------------
Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan daging dan masak hingga separa empuk.
Masukkan bahan2 lain dan masak mendidih dan daging empuk.


Sos Putih

50 g mentega
50 g tepung gandum
500 ml susu segar
1 sk lada hitam
sedikit biji pala (nutmeg) yg diparut (kalau suka)
----------------
Tumis tepung dengan mentega. Masukkan susu dan kacau hingga pekat.

Bahan lain

Kepingan Lasagna secukupnya
Parmesan Cheese
Mozarella Cheese

__________

Susun lasagna di atas bekas menutupi keseluruhan dasar. Tuangkan sos merah menutupi lasagna. Susun lagi lasagna menutupi sos. Lapis dengan sos putih dan parutkan cheese. Ulang proses hingga selesai. Selalunya saya buat 4 lapisan lasagna dan diakhiri dengan sos putih di atas menutupi keseluruhan  lasagna dan parutkan baki cheese yang ada.

Lagi banyak cheese lagi yummy....

Bakar di dalam oven selama 1/2 jam/ hingga keperangan dan 'bubbling'....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...