Monday, August 27, 2012

Kek Kukus Coklat Lapis Polkadot


 Dah pun siap...tak sempat sejuk betul2 dah potong, tapi kena tengok betul2 supaya dapat corak polkadotnya.

Kek ni memang lembut dan sedap...nak buat pun tak susah mana, dah lama teringin nak cuba tapi baru ni tercapai....tak sia2 mencubanya. Resepi ni saya kopipes dari Kongsi Resepi...

Recipes by : Chef Jamie Jong
Sumber: Kak Wan @ Citarasawan
Dicuba Rasa: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan-bahan (loyang 8x8 in)
  • 400gm mentega
  • 200gm gula kaster ( letak 185 gm je)
  • 10 biji telur (saya guna gred C)
  • 180gm kaya (1 tin kecil)
  • 100gm horlicks
  • 30gm serbuk koko
  • 150gm tepung gandum / tepung Hongkong
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar chocolate emulco
  • Biskut jejari secukupnya
Cara-cara :
  1. Pukul mentega dan gula hingga putih dan berkrim. Masukkan telur satu persatu.
  2. Kemudian masukkan chocolate emulco, kaya dan horlicks, pukul hingga sebati.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko. Masukkan ke dalam adunan yang di pukul sediki demi sedikit, pukul dengan kelajuan perlahan hingga rata. Kaup balikkan adunan hingga bergaul rata.
  4. Alas dasar dan gris teping loyang dengan mentega cair. Masukkan 5 sudu besar adunan, ratakan. Atur biskut jejari jarak 1/2" antara jaraknya. Kukus hingga masak.
  5. Angkat dan ulang melapis dan mengatur biskut hingga habis. Kukus setiap lapisan hingga masak. (*untuk lapisan terakhir, akak kukus kek selama 15 minit)
  6. Pastikan kek betul-betul sejuk baru di potong.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...