Thursday, August 2, 2012

Gulai Tempoyak


Gulai tempoyak ni my feberet sejak zaman kecik2 lagi. Tapi semenjak dua menjak bergelar puan ni dah jarang masak sebab En Hubby kurang menggemarinya...Dulu masa arwah kakak sulung masih ada dia paling suka gulai nih....makan pulak dengan nasi panas yang lembik skit...tambah kicap tamin...fuh berpeluh ....tempoyak plak baru.....

Bahan-bahannya...

2 ekor ikan (saya guna ikan baung yang sederhana besar - lebih kurang 700 g)
3 sb tempoyak
1 sb cili kering dikisar lumat
15 biji cili api (tumbuk lumat)
4 ulas bawang kecil (tumbuk lumat)
1/2 inci kunyit hidup (kalau guna ibu kunyit kalau bukan ibu kunyit kena lebihkan sikit sebab warnanya kurang menyerlah nanti)/1 sk serbuk kunyit
2 batang serai diketuk
Garam secukup rasa
1 biji tomato di belah 4
1 liter air
(kalau suka boleh letak timun yang dibuang empulurnya dan dipotong)
Asam keping (sekiranya menggunakan tompoyak baru yang belum masam sangat)
____________________

Satukan semua bahan kecuali tomato/timun. Masak hingga mendidih. Masukkan sayur didihkan lebih kurang 10 minit dan siap...Senangkan...

Kalau arwah kakak saya buat dia tak bagi letak bawang....hilang rasa ori tempoyak tu katanya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...