Friday, August 22, 2014

Kek coklat lembab

Bahan-bahan: 

2 cawan tepung gandum 
2 cawan gula  (saya kurangkan 1/4 cawan sbb guna air soya)
3/4 cawan serbuk koko 
1 tsp soda bikarbonat 
2 tsp serbuk penaik 
2 biji telur saiz A @ B 
1 tsp garam 
1 cawan buttermilk (resepi buttermilk di bawah) - saya ganti dengan 1 cawan air soya
1 cawan Mazola (guna minyak masak biasa pun boleh) 
1 1/2 tsp asen vanilla 
1 cawan kopi penas pekat tanpa gula

Cara Penyediaan: 

Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan.Lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak. Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl. Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. 

Kemudian masukkan air panas mendidih dan teruskan memutar hingga sebati.Tuangkan ke dalam loyang.(9inci loyang)Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya. Cucuk kek dengan lidi atau pisau. 

Sekiranya pisau atau lidi yang dikeluarkan bersih, maknanya kek telah masak. Sekiranya terdapat adunan kek yang masih basah melekat pada pisau atau lidi, bakar lagi kek dengan tambahan masa 5 minit dan uji lagi selepas itu sehingga kek masak sepenuhnya.Sejukkan kek sebelum dinikmati atau dihias.

Topping/ganache coklat

250 gm coklat putih (white chocolate) + coklat gelap (dark chocolate)
1/2 cawan susu cair (sebelum ni saya guna 1/4 cawan....kali ni saya cairkan lagi skit)

Masakkan hingga coklat cair. Tuangkan ke atas kek ketika masih panas.

******
kali ni saya biarkan semalaman....masukkan dlm piping bag....letak nozel no berapa entah...paipkan atas kek yg dah sejuk juga untuk dptkan design ikut kreativitilah sensng cerita...

Resepi substitute buttermilk:

http://frugalliving.about.com/od/condimentsandspices/r/Buttermilk_Sub.htm

Bahan-bahan: 

Susu segar - lebih kurang 1 cawan1 Tbsp cuka masak atau jus lemon 

Cara Penyediaan: 

Masukkan cuka masak atau jus lemon ke dalam jug penyukat.Tuangkan susu segar hingga menjadikan campuran tepat pada ukuran 1 cawan (tak perlu kacau..biarkan begitu saja).Biarkan larutan berehat selama 5 minit dan boleh digunakan.



Varieties of Baharat recipes

*****************************************

http://www.adventuressheart.com/2011/07/arabic-seven-spice-baharaat.html?m=1

Baharat - Arabic Seven Spice

2 tbsp fresh ground black pepper_
2 tbsp paprika
2 tbsp ground cumin
1 tbsp ground coriander
1 tbsp ground cloves
1 tsp nutmeg
1 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ground cardamom
**********

Turkish Baharat

2 tbsp fresh ground black pepper
2 tbsp ground cumin
1 tbsp ground coriander
1 tbsp ground mint
1 tbsp ground cloves
1 tsp nutmeg
1/2 tsp ground cardamom
pinch of ground cinnamon
********

Levant Baharat

1/4 cup black peppercorns
1/4 cup allspice berries

To make a “Lebanese Seven Spices” mix, add the spices shown below in powder form and in equal quantities:

Nutmeg, Ginger, Allspice, Fenugreek, Cloves, Cinnamon, Black pepper

**********
Syrian Baharat

2 tsp allspice
1 tbsp cinnamon

1 1/2 tsp nutmeg

1 1/2 tsp cloves
***********

Tunisian Baharat

1 tsp ground cinnamon
1 tsp dried rose petals
1 tsp black pepper
Kebsa spices (i.e. Gulf baharat)
1 tbsp red pepper
1 1/2 tsp cumin
1 1/2 tsp cinnamon
1 1/2 tsp ground loomi (dried lime)
1 tsp cloves
1 tsp black pepper
1 tsp ground cardamom
1 tsp nutmeg
1 tsp ground coriander
1/2 tsp saffron threads

Fried tuna pasta

500 gm Spriral pasta (rebus dengan sedikit garam)
1 tin tuna dalam spring water (toskan)
2 biji capsikum merah (potong kecil)
1 paket cendawan shitake (potong kecil)
1 biji bawang holland (cincang)
6 ulas bawang putih (hiris)
cili padi secukup rasa (hiris)
Perahan 1/2 biji lemon atau 3 sb perahan limau
secekak daun pasley segar (hiris)
garam secukup rasa
Mentega dan minyak zaiton atau minyak masak

Tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau dan keperangan. Masukkan cili padi. Tumiskan sebentar.
masukkan tuna dan perahan lemon.
Gaul rata dan masakkan sehingga tuna sefikit kering. Masukkan cendawan. Tumis hingga sedikit cendawan masak.
Masukkan pasta dan capsicum. Gaul rata. Perisakan dengan garam.....gaul rata.
Akhir sekali masukkan pasley segar. Kacau hingga sebati dan biarkan seketika. Tutup api dan hidangkan...

Nasi minyak arab

Satu lagi resepi nasi arab....yg ni lebih banyak bahannya. Saya ni memang peminat tegar nasi arab dan bercita2 nak jadi pakar masak nasi ni....huhuhu.

Nasi ni saya hidangkan bersama Arabic seven spice roasted chicken (resepinya kat link ini) untuk member2 office yang datang beraya....feedback alhamdulillah...

Nasi Minyak Arab Lydia's kuwait

8 cawan basmathi dalam sekilo.. Cuci dan rendam air garam selama sejam dan toskan airnya.

1/2 cawan minyak jagung/ masak
2 biji bawang besar- dadu halus
3 batang carot- diparut memanjang kasar
1-2 biji cili hijau
1 sudu teh arab mix spices (bhaharat/7 spice)
1/4 sudu teh cardamom powder
1/4 sudu teh cinnamon powder
3 biji fresh tomato.. Buang kulit n dadu kasar
5-6 kuntum bunga cengkih
Garam secukup rasa
Air panas secukupnya
1 cawan gajus/ badam goreng

Panaskan minyak dalam periuk
Tumiskan bawang besar sehingga light golden brown, masukkan kayu manis, cardamom, cili hijau, arab mix spices, bunga cengkih dan carrot parut dan gorengkan sebentar sehingga layu dan terbit bau.
masukkan tomato dan teruskan mengoreng sehingga tomato layu.
Masukkan beras dan gorengkan sehingga translucent dan beras bergaul sebati.
Masukkan air panas dalam 12 cawan dan masukkan garam.
Masakkan di atas api besar dan bila air hampir kering, gemburkan sedikit dengan garfu dan perlahankan apinya seminimum yang mungkin, cover periuk kemas dan tanaklah sehingga masak dalam 15-20 minit.
Bila nasi dah masak jangan dibuka penutupnya.. 
Biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit slps tu dan sedia untuk dihidangkan bersama,, marag, salad atau dakosh.

Letakkan nasik dalam pinggan hiadangan dan taburkan dengan gajus serta badan Goreng di atasnya

Baharat (Saudi Mixed Spices) Recipe
1/3 cawan serbuk lada hitam
1/4 cawan serbuk kulit kayu manis
1/4 cawan s clove powder 
1/3 cawan cumin powder
2 camt serbuk buah pelaga 
1/4 cawan nutmeg powder
1/2 cawan paprika powder (sweet paprika)
1/3 cawan Masala curry powder (tak pedas dalam tin ijau)
1/4 cawan dried limes/loomy powder (limau kering)
Mix all ingredients.
Simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.

Sambal salsa:

1 biji tomato ~ hiris 
1 biji bawang besar ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi, nak letak cili padi pun boleh) ~ hiris
1 pokok daun ketumbar ~ dihiris halus 
Garam 
Gula 
Perahan lemon.

Cara penyediaan:~

Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur


Thursday, August 21, 2014

Kek gula hangus aka kek sarang semut

Kek ni potong tak ikut kata....huhuhu...tapi takpe la janji sedap...cuma bagi saya manis sangat....lain kali wajar dikurangkan kepada 1 1 1/2 cawan je gulanya...

Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut

Resepi : Cida de'Nuanza
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

(MaDiHaA guna loyang 9"x9")


Bahan2 Gula Hangus

(Buat yg ni dulu sblm bancuh adunan)
2 cawan gula pasir (MaDiHaA guna 1 1/2 cawan + 1 sudu besar)
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega 
Cara:
Masukkan gula dlm kuali atau periuk.
Bukak api sederhana kecil...
Sentiasa kacau2 gula sampai larut, sampai warna jadi keemasan macam madu..
Kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik.

Nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula yang hangit.


Pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2 sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
Pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air... Cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan 
Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai (MaDiHaA guna 1/3 tin susu yg tinggi sikit tu)
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila 
Cara:
Pukul telur sampai kembang.
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je. MaDiHaA guna mixer)
Pastu masukkan susu pekat, kasi blend lagi sampai sebati.
Masukkan pulak esen vanila
 

Ayak tpg gandum + soda + baking powder
Masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td... blend lagi! 
Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius.
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
Kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
Biarkan sejuk sblm potong 
Nota Cida : utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut.

Wednesday, August 20, 2014

Sarapan pagi dengan roti jala cicah kari

Pepagi dah menjala.....kuah kari dah siapkan malam tadi....

Roti jala dan kari ayam

Menu sarapan pagi dan bekal sekolah anak2

Roti jala 

1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan susu segar/santan/air/kombinasi
1 biji telur
Garam
Pewarna makanan

Kisar semua bahan kecuali pewarna makanan hingga sebati. Tuang dalam acuan roti jala.

Asingkan sedikit adunan, campur pewarna makanan dan sedikit tepung.  Kacau sebati. Tuang dalam acuan berasingan.

Griskan nonstick pan yg telah dipanaskan di atas api sederhana kecil.
Jalakan adunan. Biarkan seketika hingga adunan masak.

Angkat dan letakkan di atas tray atau pinggan untuk menggulung. Gulung roti jala....

Kari ayam dan kentang

3 biji kentang - kupas dan potong kiub kecil
3 keping dada ayam - potong kecil
2 sb serbuk kari ayam
2 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
3 keping asam gelugur/keping atau 4 sb air asam
Garam secukup rasa
3 cawan susu segar/santan + 3 cawan air

Bahan kisar

2 biji bawang besar
2 inci halia
6 ulas bawang putih

Tumis bahan kisar dan daun kari hingga naik bau dan keperangan. Masukkan rempah kari yg dibancuh dengan sedikit air.

Tumis hingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan ayam dan kentang. Kacau seketika. Tambahkan air dan susu/santan. Biar seketika. Masukkan air asam/asam keping. Masak hingga mendidih dan kentang serta ayam empuk. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api.

Jus avocado lemak berkrim

Jus lazat lemak berkrim....

5 biji avocado ambil isinya
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
4 sb milo
ketul ais secukupnya
air

Kisar semua bahan hingga hancur. Hidangkan terus....sedap diminum sejuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...