Monday, August 31, 2015

Swedish meatball

Gerhakballen - dutch meatball aka Swedish meatball saya untuk makan malam. Abaikan rupanya dan saiznya yang tak tentu hala tu sbb ni hasil usaha bersama anak2....


Sesekali kena layan selera ala western juga kat rumah. Kalu tidak boring tahap gaban jadinya. Untuk dinner mlm ni saya cuba resepi swedish meatball yg dikongsi oleh kawan sekolah kat group resepi kitrg.....sedap dan mudah sgt nak buat. 

Kawan saya ell, letak daun bawang. Saya tak letak pun sebab takde stok. Untuk daging saya guna daging segar yang dikisar sendiri....seboleh2nya saya elakkan beli daging kisar yang dah ready kat pasaran sbb kebanyakannya diorg campur lemak banyak sangat......tapi kena ada food processor kalu tidak susah nak kisar....

Gerhakballen - dutch meatball aka Swedish meatball

800gm minced beef
2 biji bawang holland (chopped)
5 - 7 keping Biskut cream crackers tumbuk
Sedikit garam
Daun bawang(optiinal)
1 sudu teh white pepper
2 sudu teh Paprika powder 
1 sudu makan lada hitam tumbuk kasar
1 biji telur

Caranya

1.Masukkan semua dlm bekas/mangkuk dan gaul sebati
2. Bulat2 kan ikut size yg disukai
3. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 30mins
4. Panas kan butter and gorengkan meat ball dgn slow fire sampai ke brown2. Kalau.api.besar dlm tak masak.

Sedia dihidang dengan potato salad dan juga rebus Brussel sprout atau brocoli atau sebarang hidangan sampingan pilihan.
Setelah angkat masuk bekas hidangan, tuangkan butter yg diguna untuk menggoreng beefball tadi ke atas meatball.

*meat ball yg sama digunakan utk buat speghetti meatball cuma size harus kecik2

Ni versi omputih. Sukatan separuh dari yg atas lebih kurang

400gm of mince meat.
1 cup of chopped holland onion
1/2 cup of chopped spring onion
Salt, pepper,
1 egg
3/4 cup of crushed cream crackers

Mix all the ingredient and made it into a ball to the sizes u prefer.


Chill it in the fridge for 30mins
To cook it put butter in the frying pan...and goreng using only butter with 1 tbsp of butter.
It is sooooo nice to eat it with steam Brussel Sprout and mashed potato dina. Happy trying

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...