Wednesday, August 26, 2015

Kuih Kaswi Pandan

Antara kuih kegemaran saya samada yg guna gula merah atau pandan.... kali ni buat perisa pandan sbb hubby bawa balik daun pandan dari surau. Tertarik nak cuba sbb caranya sedikit berbeza dari kelaziman. Adunan di masak hingga likat sebelum kukus. Selalunya dah bancuh terus kukus. Hasilnya lembut dan manisnya pun secukup rasa ikut citarasa saya.

Sumber resepi kali ni fb page Aneka Resepi.


Kelapa muda parut takde stok jadi guna la apa yang ada yer.....


Kuih Kaswi Pandan

Bahan bahan:
2/3 cawan gula pasir
2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
3/4 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan)*
Secubit garam
1 sudu kecil air kapur - guna 1/2 sudu kecil
Sedikit pewarna hijau


Cara cara

Masak gula pasir dengan 2 cawan air sehingga gula larut serta mendidih. Ketepikan. (Saya tak ikut cara ni....terus satukan dengan bahan2 lain)
Dalam periuk lain, satukan semua bahan di atas kecuali air gula dan digaul rata. Setelah bergaul rata, baru dituangkan air gula dan kacau rata.

Masak atas api perlahan dan kacau sehingga hampir likat. Jangan pekat sangat. Masukkan dalam loyang atau bekas kaca dan kukus selama 20 minit. Saya kukus selama 25 minit.
Hidang dengan parutan kelapa parut muda putih digaul dengan sedikit garam.


Belum sejuk....siap kukus terus makan....dengan sudu sbb blum boleh potong...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...