Saturday, August 22, 2015

Ikan Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Menu tengahari ni...cencaru sumbat kelapa, pucuk ubi rebus dan sambal tumbuk jawa....Alhamdulillah...kenyang. Simple jer kan..kalu makan kat kedai satu family mau berpuluh jugak kena....tapi ni masak sendiri...pucuk ubi free...petik kat depan rumah dan surau....kena jiimat time ekonomi tak menentu nih....

Ikan Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Bahan bahan:

2 ekor ikan cencaru
2 biji cili merah + 5 biji cili padi
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 cawan kelapa parut
Gula
Garam
Air Asam Jawa

Cara cara:

Ikan Cencaru dibelah belakang dan dibersihkan. (Ni boleh minta penjual ikan tu belahkan dan kulitnya jangan dibuang. Lumur ikan cencaru bersama garam.

Tumbuk bawang2, cili, gula dan garam. Kemudian gaulkan bahan tumbuk dengan kelapa parut dan air asam jawa.

Sumbatkan ke dalam belahan ikan. Saya goreng dengan sesudu minyak masak di dalam magic pan. (Nak bakar pun boleh)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...