Saturday, August 15, 2015

ROTI ARAB

Sarapan pagi Roti Arab cicah briyani kambing Abg Sado JJ......yok....

RESEPI ROTI ARAB PAK TAM

500 gm Tepung gandum
40 gm Marjerin
50 gm. Gula pasir
10 gm Yis 
1 biji. Telur 
1 tsp. Double action baking powder @ baking powder .
50 gm Susu pekat manis 
6 gm. Garam
220 gm Air sejuk

Cara-caranya :

1. Campurkan semua bahan dan uli , jika guna tangan x perlu sampai elastik .
2. Selepas uli , terus timbang 50 gm setiap satu dan bulat2kan . 
3. Celupkan dlm tepung sedikit sebelum letak dalam tray .

4. Timbang sehingga habis doh .
5. Perap doh bulat dlm 30 minit . 
6. Selepas 30 minit , canai bulat leper ... jgn terlalu nipis sbb nanti masa goreng dia x mengelembung . 
7. Canai leper hingga habis dan susun dlm tray. 8. Perap lagi sekali , dlm 15 minit . 
9. Selepas 15 minit berlalu , panaskan minyak dan canai sekali lagi doh leper utk dptkan bulat yg lebih besar sedikit . 

10. Bila minyak sudah panas , masukkan doh yg dah di canai sekali lagi tadi . 

11. Cara goreng ... siram2kan minyak di atas doh supaya roti mula gelembung . Bila dah mengelembung balik2 kan dan goreng sampai garing .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...