Sarapan pagi Roti Arab cicah briyani kambing Abg Sado JJ......yok....
RESEPI ROTI ARAB PAK TAM
500 gm Tepung gandum
40 gm Marjerin
50 gm. Gula pasir
10 gm Yis
1 biji. Telur
1 tsp. Double action baking powder @ baking powder .
50 gm Susu pekat manis
6 gm. Garam
220 gm Air sejuk
Cara-caranya :
1. Campurkan semua bahan dan uli , jika guna tangan x perlu sampai elastik .
2. Selepas uli , terus timbang 50 gm setiap satu dan bulat2kan .
3. Celupkan dlm tepung sedikit sebelum letak dalam tray .
4. Timbang sehingga habis doh .
5. Perap doh bulat dlm 30 minit .
6. Selepas 30 minit , canai bulat leper ... jgn terlalu nipis sbb nanti masa goreng dia x mengelembung .
7. Canai leper hingga habis dan susun dlm tray. 8. Perap lagi sekali , dlm 15 minit .
9. Selepas 15 minit berlalu , panaskan minyak dan canai sekali lagi doh leper utk dptkan bulat yg lebih besar sedikit .
10. Bila minyak sudah panas , masukkan doh yg dah di canai sekali lagi tadi .
11. Cara goreng ... siram2kan minyak di atas doh supaya roti mula gelembung . Bila dah mengelembung balik2 kan dan goreng sampai garing .
No comments:
Post a Comment