Tuesday, August 25, 2015

Roti jala


Tengok kat fb lawa dan kemas jer roti jala AWA HOMEBAKERY nih. Tengok resepi mcm best jer....dia letak minyak sikit dalam adunan. Pagi ni try la buat guna resepi ni dengan sedikit olahan....saya guna minyak masak dan tak letak esen vanila. Pastu tambah 2 - 3 sb air lagi.....jgn marah yer AWA.

Stok durian beku dalam freezer ada jadi buatkan kuah durian jer untuk makan dengan roti jala ni. Semenjak dua menjak ni bila buat bubur, pengat dan seangkatannya suka pulak guna gula hangus menggantikan gula melaka atau gula merah. Sedap jer lalu kat tekak nih.....


Roti jala 

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 sudu besar minyak
Sedikit vanilla (tak letak)
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna 

Caranya:

Campur semua bahan, kacau sehingga sebati.
Blend hingga texturenya halus.

Pastu boleh la menjala.
Sya pakai botol yg muncung 3.
Pakai non stick pan, picit sikit n layangkan sahaja kat atas pan laju laju2, kalau tak nanti roti jala jd tebal, tak sedap dmakan....roti jala mestilah lembut dan ringan. Dah masak...lipat n gulung aje.



Kuah durian gula hangus

15 ulas durian
3/4 cawan gula
3 cawan santan
2 cawan air panas
Sedikit garam
Daun pandan (optional)

Hanguskan gula di dalam periuk hingga warnanya coklat perang. Tuang air  perlahan2. Kacau hingga gula cair. Masukkan durian, santan dan sedikit garam serta daun pandan. Masak hingga mendidih. Kacau selalu sepaya santan tak pecah minyak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...