Untuk body yang warna hijau
Satu paket tepung pulut
10 helai daun pandan dikisar dengan air secukupnya dan tapis(kalu takde daun pandan ble guna pewarna)
Sedikit garam
Satu paket tepung pulut
10 helai daun pandan dikisar dengan air secukupnya dan tapis(kalu takde daun pandan ble guna pewarna)
Sedikit garam
Masukksn tepung dalam besen, masukkan garam dan gaul skit. Tuang air pandan sedikit2 sambil uli hingga jadi doh yg lembut.
Ambil doh....agak2 la nak besar mana.... leperkan dan letak inti, bulatkan. Buat sampai habis.
Didihkan air dalam periuk. Rebus bebola hingga timbul atau masak ler...
Angkat bebola dan masukkan dalam periuk santan dan biarkan didih seketika.
Didihkan air dalam periuk. Rebus bebola hingga timbul atau masak ler...
Angkat bebola dan masukkan dalam periuk santan dan biarkan didih seketika.
1/2 biji kelapa parut (cari kelapa muda skit)
Garam, gula merah, gula putih secukupnya - ikut citarasa
2 helai daun pandan disimpul
Sedikit air
-------
Satukan semua bahan di dalam periuk atau kuali. Masak hingga agak kering. (Jangan kering sangat tak best). Buang daun pandan tadi.
Utk kuah
5 cawan santan
1 sb tepung gandum
Sedikit garam
-------
Masukkan dalam periuk. Pasang api perlahan. Kacau selalu sepaya tak pecah minyak.
No comments:
Post a Comment