Sunday, August 30, 2015

Kacang Phool / Kacang Pool (Spiced Fava Beans)




Ni satu lagi resepi yg lama terperap kat draft blog ni....dari sehari ke sehari nak buat. Kacang phoolnya pun dah lama beli...dari tahun lepas. Daging pun dah berapa kali beli dan kisar tapi mlm ni la baru jadi realiti... itu pun sebab makan kacang phool kat satu tempat tu tak memuaskan hati....rasa satu jenis rempahnya (lupa rempah apa) terlalu dominan. 

Banyak resepi yang saya google....akhirnya mengambil keputusan untuk menggunakan resepi Shannon Lim yg di post dikongsiresepi.com. Cumanya saya tambah kacang kuda dlm tin tu sekali....dan saya masukkan juga sos tomato dalam 3 sb.

Ada satu resepi lagi dari lydia yg saya share disini. Lagi sekali buat boleh try versi lydia pulak.

Kacang phool

Ingredients

1 can (400 g) Foul Medammas / cooked dried Fava beans / kacang parang
150 gm Minced Beef (daging cincang)
¼ cup Tamarind juice (10 gm tamarind + ¼ cup water )
2 tablespoon Meat Curry Powder (serbuk kari daging)
1 teaspoon Ground Fennel Seed (Serbuk Jintan Manis)
1 teaspoon Ground Cumin (Serbuk Jintan Putih)
Freshly Ground Black pepper (serbuk lada hitam)
½ cup Water (air)
Salt to taste (garam secukup rasa)
1 tablespoon Oil (minyak)

Blended / pounded to a paste:

5g Dried Chili - soaked (can be replaced with 1 tablespoon tomato sauce for less spicy dish)
40g Shallots
5g Garlic
5g Ginger

Accompaniment:

Fried Eggs
Onion - diced
Tomato - diced
Fresh Green Chili - diced
Coriander Leaves - chopped
Lime - halved

Instructions

Add oil into a hot wok and stir fry the blended paste until fragrant. Add in curry powder, cumin powder and fennel powder. Stir until well mixed and very fragrant.Put in the minced meat and stir until the meat is cooked. Add in the water and let boil. Once the mixture has boiled, stir in the tamarind juice and the beans (with the liquid). 

Add salt and ground black pepper to taste.Using the back of a wooden spoon, mash up some beans and cook until the mixture has thickened.Serve the dish in a deep plate and top up with a sunny side egg, diced tomato, onion, chilies and coriander. Squeeze some lime / lemon juice. Accompany with bread.

Limau ngan tomato takde....hidang dengan apa yang ada jer yer. Roti saya fresh dari oven...puas hati makan.


****************

Kacang Phool-versi Yemen Lydia Honey

1/2 tin kacang phool (yg dalam tin tu jer)
2 ulas bawang putih-didadu halus
1 biji bawang besar (edium size)-didadu kasar
1 biji capsicum (medium size)-didadu kasar
1 biji tomato-didadu kasar
sedikit daun corainder-dipotong halus
a pinch of tumeric powder
1/4 cmt arabic mixed spices
1/4 cmt cumin powder
1-2 camb lemon juice
pinch of salt & black peper powder
2 camb olice oil-nak tumis
sedikit olive oil untuk garnishing kat atas*

Panaskan minyak zaitun, tumiskan bawang besar hingga naik bau dan masukkan bawang putih, biarkan seketika hingga terbit baunya. Masukkan tomato, capsicum, cumin, tumeric powder, black paper, arabic mixed spices, masak sebentar hingga sayur sedikit layu dan masukkan kacang phool dan lemon juice. 

Biarkan hingga mendidih, kacau seketika & lenyekkan sedikit kasi kacang phool sedikit hancur. Offkan api, masukkan corainder leave, kacau rata, tuangkan ke dalam pinggan & tuangkan sedikit oilve oil di atasnya.. selamat mencuba..enak di makan bersama roti pita arab

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...