Monday, January 7, 2013

Moist Sour Cream/yogurt Chocolate Cake

Resepi ni saya cnp dari Roz@HomeKreation
Sumber asal AllRecipes. Kek ni memang sedap, gebu dan lembab walaupun di bakar. Saya buat sedikit penambahan dengan mencampurkan nescefe supaya aroma dan rasa coklatnya lebih menyerlah. Terima kasih di atas resepi yg best ni.....













Moist Sour Cream/yogurt Chocolate Cake

BAHAN2: Saiz: 9" bulat
1 cwn Serbuk Koko ( saya + 1 sb nescefe atau apa2 jenama instant coffee)
1 cwn Air Panas
1 cwn Mentega - di lembutkan
2½ cwn Gula ~ (saya guna 2 1/4 cwn)
4 bj Telur
2 st Esen Vanilla
3 cwn Tepung Kek*  (saya guna tepung gandum)
2 st Baking Soda*
1 st Baking Powder*
½ st Garam* (* ayak sekali)
1 cwn / 8 oz Sour Cream (saya guna plain yogurt)
CARA2:
1. Campurkan koko + nescefe & air panas. Ketepikan.
2. Pukul mentega & gula sehingga gebu. Masukkan esen vanila & telur sebiji2 sambil di pukul rata.
Gaulkan tepung & sour cream berselang-seli sehingga habis & sebati.
Akhir sekali, gaulkan bancuhan koko tadi.
3. Bakar 170C selama 1 jam sehingga masak (test dgn lidi).
4. Keluarkan dari acuan selepas 10min dan sejukkan. Potong kek kpd 2 atau 3 lapisan. Lapiskan/di sapukan dgn chocolate ganache.
CHOCOLATE GANACHE:
450g Coklat - potong kecil
300g Cream - Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair. - Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.
TIPS DR ALONGROZ:
1: Bagaimana cara nak sapu topping supaya licin.  
Tuang ganache kat tengah2 kek sehingga merebak sendiri menyelaputi seluruh permukaan atas kek - tak payah guna sudip sebab nanti permukaan tak licin.
Ganache yg di biarkan terlalu lama di suhu bilik akan membeku sedikit & ini akan menyulitkan proses menuang, jadi jangan tunggu2 ok.    
Untuk bahagian tepi, biar ganache beku sedikit & sapu bahagian tepi kek menggunakan bahagian belakang sudu.
Selepas tu, boleh lah di garu menggunakan scraper untuk mendapatkan pattern spt dlm gambar di atas.    
Paipkan pettern rosette kecil untuk menutupi tepi keliling atas kek.



Saturday, January 5, 2013

Cream puff/chocolate eclair

Ini resepi yg lebih kurang sama dengan yg biasa saya guna tetapi sukatannya berbeza. Lebih mudah prosesnya. Rasanya tak lah mengecewakan.......

Bahan2
50 g mentega
50 ml air
50 ml susu segar
2 biji telur
3/4 cwn tepung gandum.
Cara2
Masukkan mentega, air dan susu. Masakkan hingga mentega cair.
Masukkan tepung dan kacau hingga tak melekat pada periuk. Tutup api.
Masukkan telur sebiji2 dan kacau hingga sebati menggunakan whisker.
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan ke atas dulang.
Bakar pada suhu 170 celcius hingga keperangan selama lebih kurang 25 minit.


Resepi Amy Beh yg telah diterjemahkan. Saya buat dua bancuhan. Resepi ni dah lama saya guna. Memang lembut dan gebu....

Bahan2
120 g mentega
250 ml air
1/2 st garam
4 biji telur
150 g tepung
Cara2
Masukkan mentega dan air ke dalam periuk dan masak hingga mentega cair.
Angkat daripada api.
Masukkan tepung dan garam. Kacau rata.
Letak semula ke atas api. Kacau laju2 sehingga doh tidak melekat pada periuk.
Tutup api. Biarkan sejuk sedikit.
Pecahkan telur satu persatu, sebatikan adunan.
Sudukan bancuhan atau masukkan ke dalam piping bag. Saya selalu guna nozel utk buat biskut dahlia tu.
Paipkan ke atas dulang.
Bakar pada suhu 170 celcius selama 25 minit atau hingga keperangan. (amy guna dua suhu, 200 c selama 10 dan 180 c selama 15 minit).
***Kuarkan dari oven dan lubangkan sedikit utk mengeluarkan haba panas supaya bentuknya kekal setelah sejuk.
Paipkan inti kastard atau whipping cream atau apa saja ikut citarasa.
Utk eclair, celup permukaan atas puff dgn coklat yang telah dicairkan.


Versi asal Amy Beh

Ingredients
60g butter
125ml water
A pinch of salt
2 eggs
75g flour
Method
Put butter and water in a deep saucepan and bring to boil slowly. (Do not allow water to boil before the butter has melted.)
Remove saucepan from heat.
Add in flour and salt.
Place saucepan over the heat and stir quickly until a ball is formed and the dough comes away from the sides of the saucepan.
Remove the saucepan from the heat and leave to cool slightly (approximately five minutes). Beat in eggs one at a time until the dough becomes stiff.
Place teaspoonfuls of the dough on a greased baking sheet.
Bake in a preheated oven at 200 degrees C for 10 minutes.
Reduce the temperature to 180 degrees C and continue to bake for 15 minutes, then leave the puffs to cool in the oven.
Fill the empty shells with custard cream or any desired cream.

Kari Hijau Thai

Resepi ni saya cnp dari mat gebu. Bahan2 utk kari ni memang banyak. Tapi rasanya berbaloi sebab sedap....kalu nak senang, sediakan pesnya byk2 dan simpan dalam peti sejuk beku. Kalu boleh, tumis dulu pesnya sebelum simpan supaya lebih tahan lama.

BAHAN PES KARI HIJAU :-)

1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (saya guna 10 biji cili padi dan 1 biji cili hijau)
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas atau halia
1/2 cawan daun ketumbar
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil 1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan

BAHAN KARI HIJAU THAI ;-)

500 gram daging batang pinang/ayam
1 biji terung biru, didadu besar
2 1 biji tomato, belah 6
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)

CARA MEMBUATNYA :-) UNTUK PES KARI HIJAU THAI :-

Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat.
Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu.
Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.

UNTUK KARI HIJAU THAI :-
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai dan juga daging.
Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk.
Masukkan terung dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan.
Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula.
Masak sekejap dengan api sederhana.
Kacau selalu.
Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api.
Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...Selamat mencuba!...

Gambar daun kat bawah ni adalah daun selasih atau sweet thai basil...saya memang tanam kat depan rumah, senang membiak...saje2 tanam tapi tak guna pun...bila dapat resepi ni ok la, berguna juga daun ni...selain tu daun ni boleh dimasukkan bila masak kuah spagetti atau buat shepperd pie...daripada beli yang kering tu yang segar ni kan lebih baik..


 


Tuesday, January 1, 2013

Neapolitan muffin

Menggunakan resepi muffin vanilla choc cip. Resepi ringkas dan sedap. Resepi pilihan anak2 yg di cnp dari sariyusa.blogspot...
Bahan-bahan:
375 gm tepung gandum*
2 sk serbuk penaik* (ayak bersama bahan bertanda*)
250 gm mentega
200 gm gula halus
1 sk esen vanila
3 biji telur
210 ml bancuhan air dan susu pekat manis (sederhana manisnya) - saya guna 200 ml susu segar + 1 sb susu pekat manis
1 sk strawberry emulco
1 sk coklat emulco - saya guna 1 sb serbuk coklat
1 sk kordial oren sunquick
2 titik pewarna merah atau pink
60 gm coklat cip
Cara menyediakan:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C dan alaskan loyang muffin dengan cupcakes liner.
2. Pukul mentega, gula halus dan esen vanila hingga putih dan sebati.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji. Pukul lagi hingga kembang.
4. Perlahankan mesin, masukkan bancuhan susu pekat, putar perlahan hingga sebati, berhentikan mesin.
5. Masukkan campuran tepung gandum dan serbuk penaik, gaul sebati dengan senduk kayu @ spatula.
6. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dicampur dengan strawberry emulco dan pewarna pink @ merah. Satu bahagian dicampur dengan coklat emulco dan satu bahagian lagi dicampur dengan oren sunquick (boleh juga dibiar begitu saja)
7. Sudukan setiap satu dengan saiz sudu kecil ke dalam cupcakes liner. Letakkan cip coklat 4 ~ 5 butir di atsnya. Pusingkan adunan dalam cupcakes liner dengan menggunakan cop stick bagi membentuk corak. 8. Bakar selama 20 ~ 25 minit.

Monday, December 31, 2012

Apam Nasi aka Apam Salju

Macam2 blog ada resepi ni....dan semuanya sama atau lebih kurang....jadi maknanya memang resepi ni femes sbb hasilnya tak mengecewakan...nasi sejuk tu daripada biar terbuang, lebih baik ejas jadi apam ke, cucur ke, kan tak membazir...

Bahan2nya

2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 tsp yis Mauripan
Saya tambah satu paket eno (biru)

Hiasan : Kelapa parut putih + secubit garam (gaul sebati)

Cara membuatnya:

Kisar nasi bersama air.
Kemudian masuk gula dan kisar hingga sebati.
Dalam bekas lain campur tepung beras, tepung gandum dan yis - gaul rata dan tuang dalam adunan nasi yang telah dikisar tadi.
Gaul rata hingga sebati.
Perap 3-4 jam.
Masukkan eno dan gaul rata.
Sudukan 3/4 penuh dalam acuan yang disukai dan kukus.

Hidang dengan kelapa parut.
Acuan : Lompang atau ikut citarasa -sapu minyak.
Masa Kukus : 15 minit.

Durian crepe tak jemu2

Kaler kali ni di pelbagaikan. Sajer nak bagi kengkawan yg order teruja....hehehe...sebenarnya aku yg seronok buat kaler mcm2.
Buat lepas subuh utk memenuhi tempahan kengkawan.

Kari Udang Galah

Bila masak kari udang galah ni, teringat kat arwah kakak yg feberet dia masakan nih.....rindu kat mskan dia....moga Allah tempatkan dia dikalangan hambanya yg beriman....

Resepinya cam ni tau...

Bahan2

1 kg udang galah
3 sb rempah kari ikan + ayam
3 sb air asam jawa pekat
3 cwn santan pekat
5 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 tangkai daun kari
10 biji bendi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

---------
Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah kari dikisar halus hingga pecah minyak/ naik bau. (bwg n halia kalu nak hiris pun boleh).
Masukkan santan pekat yg pekat dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam, bendi dan air asam. Masakkan lebih kurang 3 minit.
Akhir sekali masukkan udang dan masak hingga udang bertukar warna dan merekot.
(udang jgn dimasak terlalu lama).

Sedap dimakan dgn sambal tempoyak dan ulam, telur masin. Minum plak air limau asam boi....fuhhhh...berpeluh, ni yg mak mentua tegur pun tak sahut...hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...