Thursday, March 29, 2012

Bingka crackers

Dah siap adun...ready untuk dibakar...
baru masak....kena tunggu sejuk baru ble potong..

haaaa,,,dah ble ngap...
Resepi asal yang saya tengok kat blog mat gebu...sedap....

1 cwn gula
140 gm biskut crackers (biskut 4 segi/biskut lemak)
85 gm tepung gandum
710 ml santan/susu
2 sb mentega (cair dan sejukkan)
1 sk pandan paste
Secubit garam
Bijan untuk hiasan

Olahan saya
3/4 cawan gula
150 gm biskut Ritz crackers
95 gm tepung gandum
710 ml santan (daripada sebiji kelapa)
2 sb mentega (cair dan sejukkan)
1 sk pandan paste (boleh diganti dengan 10 helai daun pandan yang dikisar dengan kelapa parut atau air pandan + santan = 710ml)
Garam omit sebab ritz cracker dah masin
Bijan untuk hiasan.
--------------------
Masukkan semua dalam blender dan kisar hingga sebati.
Tuangkan dalam loyang 8"X 8" yang telah dioles dengan mentega dan minyak masak.
Bakar pada suhu 160 celcius selama lebih kurang 45 minit - sejam.


------------------

Monday, March 26, 2012

Pengat labu biji nangka


Bahan-bahan

1/2 biji labu manis dibuang kulit dan potong sederhana besar (dicelur 10 minit dan toskan)
1 biji kelapa parut dijadikan2 liter santan
Gula melaka seculup rasa
1 sk garam
2 helai daun pandan

untuk biji nangka

200 g tepung pulut
sedikit garam
air
pewarna (saya guna pandan paste)
-----------
Rebus labu lebih kurang 10 minit dan toskan.
Masukkan santan dan gula melaka dan daun pandan.
Ketepikan.
-------------
Panaskan air dalam periuk lain.
Bancuh tepung dengan air, garam dan pewarna sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada mangkuk.
Bentukkan macam guli atau apa2 bentuk pilihan dan rebus dalam air mendidih sehingga timbul. (Macam buat buah melaka).

Bila dah timbul angkat dengan penapis dan masukkan ke dalam periuk yang telah diisi dengan santan, garam, gula melaka dan labu. Masak hingga mendidih.
Pastikan dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.

Biskut Gajus

Resepi kak fida MYR tak mengecewakan...dengan sedikit ubahsuai..
Bahan
  • 250 g mentega
  • 140 g gula icing
  • 1 biji kuning telur
  • 140 g gajus - panggang dan kisar halus
  • 380 g tepung gandum - ayak
  • 3 sb tepung kastard
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk esen vanilla
  • secukup kuning telur - utk sapu
  • secukup kacang gajus panggang - belah dua, utk hiasan

Cara-cara

  1. Mentega dan gula dikacau hingga sebati dan masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga rata.Masukkan pula vanilli,emplex,baking powder,gajus kisar dan kacau sebati lagi.
  2. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan boleh dibentukkan.Ambil sedikit doh dan bentukkan seperti buah gajus,hias dgn 1 biji kacang gajus sebagai tangkainya.Susun atas dulang pembakar dan sapu kuning telur di atasnya.
  3. Doh juga boleh dicanai dan diterap ikut acuan yg digemari,sapu kuning telur dan hias dgn kacang gajus.
  4. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga kekuningan.
  5. Sejukkan biskut di atas redai dan simpan dlm bekas kedap udara.

Saturday, March 24, 2012

Victoria Sandwich Cake



Dapat 2 resepi daripada internet tolak tambah ikut suka hati....janji hasilnya tak terjejaskan...

250 gm mentega
200 gm gula castor
250 gm tepung naik sendiri
7 biji telur gred C
2 sb madu
2 st esen vanila

Jem strawberry secukupnya
Saya letak cream cheese frosting/ble gak guna buttercream.... (optional)
Gula ising untuk hiasan.

----------------
Pukul butter ngan gula hingga kembang.
Masukkan esen vanila dan madu.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu.
Masukkan tepung dan sebatikan adunan.

Bahagi dua adunan dan masukkan dalam loyang 8 X 8 in yang telah digris dan bakar pada 160 celcius selama 25 -30 min.

Sejukkan.

Sapu satu lapisan dengan jem dan cream cheese dan lapiskan dengan yang satu lagi. Ayak gula ising di atas permukaan kek sebagai hiasan.

Monday, March 19, 2012

Roti John





Bahan-bahan

6 biji telur
6 ketul roti hotdog
1 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil cili boh
1/2 sudu kecil garam
1/2 biji bawang besar dicincang halus

Tomato dan timun yang dihiris nipis.
Sos cili dan mayonis.

---------
Gaul semua bahan kecuali roti hingga sebati.
Tuangkan adunan telur ke atas kuali leper yang digris dengan sedikit minyak dan letakkan roti yang telah dibelah dua.

Sunday, March 18, 2012

Ikan masak pindang serani

Ni menu pilihan my hubby....selalunya dia la yang masak...hehehe

5 ekor ikan kembung sederhana besar.....(ikan lain pun boleh eg ikan belanak/sebelah dll)
10 biji cili api/ 3 biji cili masak
1 biji bawang besar belah 4
1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
2 batang serai
2 keping asam gelugur
1 liter air
10 biji kacang bendi
2 biji tomato
Garam secukup rasa

-----
Tumbuk halia, bawang putih, bawang merah, cili. kunyit hidup.
Tumiskan di dalam periuk sehingga naik bau. Masukkan serai dan asam keping dan tumis lagi.
Masukkan air, garam dan didihkan.
Masukkan ikan, bila ikan dah separuh masak, masukkan bendi. Biarkan masak.
Sebelum tutup api masukkan tomato yang dibelah dua/empat ikut saiz.

Nasi lemak tumis/ Nasi lemak kunyit/ Nasi lemak kuning



NASI LEMAK KUNYIT HIDUP3
3 cawan beras
3 1/2 cawan santan dari 1 biji kelapa
Daun pandan
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1/2
sudu besar halba
1 batang serai ~ dititik
1/2 inc kunyit hidup ~ ditumbuk
lumat2 inc halia ~ di titik
sedikit minyak untuk menumis
Secubit garam
-----------
Beras di cuci bersih dan kemudian toskan
Periuk nasi di alas dengan daun pandan pada dasarnya. Tuangkan beras di atasnya dan
ketepikan.
Dalam kuali, panaskan sedikit minyak.
Tumiskan bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, serai, daun pandan simpul dan halba
Tumis hingga harum dan tuangkan ke dalam periuk nasi.
Masukkan santan dan garam.
Tanak nasi seperti biasa. Bila hampir kering kacau supaya santan sebati dengan nasi.
Sedia di nikmati bersama sambal tumis, telur rebus dan timun
sebagai ulaman.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...