Wednesday, April 18, 2018

Kuih Kaswi


Lama dah tak makan. Sesekali layan sedap sungguh rasanya.

KUIH KASWI

BAHAN A

450gm gula merah timbang + 100 gm gula perang/550 gm gula nise

1 ltr air
5 helai daun pandan - disimpul

BAHAN B

450gm tepung gandum
250gm tepung ubi
1,100 ml
2 sb Kicap pekat
1 sk kapur + 1/2 cwn air (tapis)

BAHAN C

Kelapa parut kukus
Garam

Acuan/Loyang yg disapu minyak


CARA

1. Satukan bahan A, masak diatas api  sehingga larut dan tapis. Ketepikan.
2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk dan tapis.
3. Satukan bahan B dan bahan A. Bahan A harus panas sedikit. Tapis
4. Perap adunan utk beberapa jam atau satu mlm, supaya adunan kembang dan lembut.
5.Sabelum dituang kedalam loyang, pastikan adunan dikacau dulu. Supaya tiada mendapan.
6. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak.
7. Kukus selama 1/2 jam untuk loyang atau 15 minit utk acuan kecil.
8. Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...