Tuesday, February 27, 2018


Resepi sama dengan post muffin sebelum ni tapi penampilan berbeza. Sebelum ni saya guna blueberry filling tapi kali ni saya guna fresh blueberry. Kebetulan masa singgah di Jaya Grocer yang baru dibuka kat area rumah ni ada offer. Beli 2 pack semata2 nak repeat resepi muffin ni. Aritu buat cam tak semenggah rupanya...walau pun rasanya ok jer...anak pun suka..... kali ni baru la puashati....lawa jer kejadiannya......betul tak...


Blueberry muffin mudah

Bahan2nya

1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula halus + 1 sb untuk taburan dia atas muffin
1/2 sk garam
2 sk baking powder
1/3 cawan minyak
1 biji telur gred A
1/2 cawan susu
1 1/2 sk vanilla esen
1 cawan blueberries segar

Cara2nya

Panaskan oven pada suhu 170°C.
Sediakan muffin pan atau saya guna paper cu jer.
Dalam mangkuk pengadun, satukan tepung gula, garam dan baking powder. Dalam mangkuk lain satukan minyak, telur, susu dan esen vanilla dan sebatikan dengan garfu.

Tuang adunan telur ke dalam adunan tepung. Gaul guna garpu jer sekadar sebati. Jangan terlebih gaul nanti muffin keras dan kering.

Nota
Adunan sepatutnya pekat dan boleh di scoop. Kalau adunan terlalu cair, tambahkan 1 sb tepung setiap kali sehingga adunan menjadi lebih pekat. Kalau adunan terlalu cair tambahkan susu sesudu besar sekali tuang sehiggga mendapat adunan yg sesuai.

NOTE: Batter should be thick and you should be able to scoop it. If too runny add a tablespoon of flour at a time to thicken, if too thick add a tablespoon of milk at a time to thin.

Masukkan bueberries dan gaul rata. Scoop adunan ke dalam muffin tin dan taburkan gula diatasnya. Bakatmr selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Sejukkan muffin diatas rak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...