Wednesday, February 21, 2018

Kek Batik Biskut Marie


Gara2 anak2 menonton drama kek batik cheese leleh tak sempat ummi nak duduk anak2 especially sikecik tu dah tanya bila nak buat kek batik...bila nak.buat kek batik....sabo jer la....dari malam tayangan drama tu lagi tak sabar2 nak makan....kononnya suka ya amat.... Bahan tak cukup...yg ada 250 gm biskut merry perisa kopi....yang saya sangka pack tu 500gm....bahan2 lain dah siap tinggal nak leburkan biskut jer anak bagitau biskut tak cukup.....🤔🤔🤔🤔......belasah jer la labu....janji senyap....buat pun sambil masak gulai lemak dan prepare kek buah kukus yg member request.

Kek tak sempat disejukkan dah suruh potong...gambar yg kat bawah tu nampak perbezaan kek yg dipotong sebelum di chillkan semalaman dengan yg dah sejuk dalam peti ais.


Kek Batik Marie

Bahan-bahan:


  • 500 gm biskut marie - patah 4
  • 250 gm butter
  • 4 biji telor gred A - pukul sikit
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
  • (boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe

  1. Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
  2. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  3. Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
  4. Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...