Tuesday, February 27, 2018

Macaroni Goreng


Menu tambahan untuk majlis ilmu minggu lepas. Menu emergency....bahan pun yg express saja la. Asalnya memang tak plan nak masak apa2....sebab kali ni katanya ada sponsor lempeng cicah sambal bilis. Tapi last minute hubby dok tanya nak tambah makanan apa...takut tak cukup. Kesiankan anak2 tahfiz tu...kang kelaparan pulak sebba biasanya kalau hari ada majlis ilmu surau sediakan makanan berat.

Sekali fikir nak yang mudah dan bahannya senang...boleh beli kat speedmart jer...maka termasakla makaroni goreng ni. Guna daging burger jer menggantikan daging cincang.


Makaroni goreng ZLC

Bahan2nya

1500 gm makaroni - rebus dengan air yg diletakkan garam secukupnya hingga lembut. (@ Ikut arahan di pembungkus)

1 1/2 - 2 kg daging cincang
1 - 2 kg sayur campur (boleh adjust ikut citarasa)
6 sb cili kering kisar
3 sb rempah kari (boleh adjust ikut citarasa)
1 tin besar tomato pure (tak letak kali ni)
1 cawan sos tiram
1 cawan sos cili.
Celery jika suka
daun sup dan daun bawang untuk ditabur (jika suka)
Minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan tumis

6 biji bawang besar
15 ulas bawang putih
4 inci halia


Kisar atau cincang bahan tumis. Tumis hingga naik bau.

Masukkan rempah kari. Tumis hingga pecah minyak.

Masukkan sos tomato, tomato puree dan sos cili. Kacau sebati.

Masukkan daging cincang....masakkan hingga daging masak. Kacau sesekali supaya tak berkerak.

Masukkan mix vege....kacau rata...biarkan seketika. Perisakan dengan garam.

Masukkan makaroni, dan celery yg telah dipotong kecil. Gaul sebati dan tutup api....hidang dan taburkan dengan daun sup dan daun bawang jika suka.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...