Thursday, September 28, 2017

Sambal Tumis Udang Dengan Petai


Lama dah peghati oghang dok tayang masakan petai kat wall memasing....terliur pulok teman...ater lama dah tak pekena. Almaklumla sejak dua menjak ni jarang masuk pasar sebenar tu. Last weekend teman paksa seben teman pegi paso....lauk dah tak mandang. Tu yg dapat ngait petai ni 9 tangkai 10 hengget. Si kenit ummi tolong kopekkan....jadi malam ni menyambe petai le teman...

******petua tak nak mulut  bau petai lepas makan petai....minumlah susu segar.


Sambal tumis udang dengan petai
http ://zulfadreamland.blogspot.my

1/2 kg udang sederhana - buang kulit dan basuh bersih
15 biji cili kering - rendam atau rebus lembut dan kisar bersama 1 biji bawang besar, 6 ulas bawang putih dan 1 inci halia.
1 biji bawang besar hiris bulat

1 mangkuk kecil isi petai
4 sb air asam jawa pekat
1 batang serai dititik
Garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan minyak masak


Tuangkan bahan kisar ke dalam kuali dan masak hingga airnya agak kering. Tuangkan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak dengan api sedehana. Kacau selalu. Masukkan gula. Kacau rata. Masukkan air asam, serai. Kacau dan biarkan sebati seketika. Masukkan petai. Masak seketika. Tambah sedikit air jika perlu.

Masukkan udang dan perisakan dengan garam secukup rasa. Kacau sesekali hingga udang masak sepenuhnya.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...