Wednesday, January 1, 2014

Roti sosej dan roti blueberry

Meroti lagi menggunakan resepi yg sama...cuma kali ni buat plain flavour untuk doh. Untuk filling saya guna blueberry filling, cheese dan sosej...

Disebabkan oven besar dah rosak, saya gunakan alluminium pie tray untuk mempercepat dan memudahkan proses membakar. Doh pulak seberat 30gm....kalau nak guna 25gm pun ok gak...

Boleh la buat breakfast dan bekal untuk anak2 ke sekolah besok pagi....

Resepinya....

600gm tepung gandum

11 gm yis segera

1/2 cwn gula halus

1 sk garam

4 sudu besar susu tepung

1 sk baking powder

1 sudu kecil bread improver

2 sudu besar water roux

1 biji telur

180 ml air 

2 sb shortening/mentega

Satukan semua bahan. (Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh.) Uli hingga lembut..saya uli dgn tangan 1/2 jam..selang seli..banting doh..uli..x larat nk uli je. Perap doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda. Setelah doh naik..tumbuk2 doh. Dan bulat2kan...atau nk letak sosej ke..rehat kan doh 30 minit..sapu butter atau kuning telur..bakar pada suhu 160c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.

Kalau guna breadmaker.....masuk dulu bahan cecair, gula dan esen kopi. Pastu bahan2 kering dan garam. Pastikan yis dan garam tak duduk dekat2 yer....nanti yis mati...pastu pilih program dough. Dah siap, keluar dan tumbuk utk buang angin dia dan bentuk ikut kreativiti masing2.

Water roux

1/4 cwn tepung gandum
250 ml air

Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...