Friday, January 24, 2014

Biskut samperit

Malam ni digagahkan juga badan untuk memenuhi permintaan anak2 untuk makan biskut samperit. Keluar jer loyang pertama dari oven, tak sempat nak sejuk dah berebut2 diorg ngap....

Buat satu bancuhan jer, dapat pun tak byk sangat. Bakar pun guna oven comel jer.

Resepi saya guna resepi lama dlm blog archive ni jer....samperit pandan cuma kali ni saya tak letak pes pandan tu sebab buat design lain.

Bahan-bahan

Bahan A 
200gm mentega 
100gm gula ising 
1 biji kuning telur 
1/2 tsp pewarna hijau epal 

Bahan B 

250gm tepung gandum 
50gm tepung jagung 
30gm tepung kastard 

Hiasan : Ceri merah

Cara-cara 

Pukul bahan A hingga berkrim. 
Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan selama 1 jam. 
Guna nozzle samperit dahlia dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. 
Potong mengikut saiz di kehendaki. 
Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...