Wednesday, January 29, 2014

Masak lemak putih pucuk ranti aka meranti

Ini masakan en hubby. Anak sulung suka sangat sayur ni....yg lain2 tu suka kuah lemaknya ajer. Makan dengan ikan bulus goreng ngan sambal gesek bilis....berselera sungguh kami sekeluarga makan.
Pada sesiapa yang tak pernah tengok, gambar dibawah ni la rupa pokok ranti yang pucuknya dimasak lemak putih tu. Gambar ni saya pinjam dari kasihilmar.com.

Balik dari kampung aritu saya dah ambil benihnya, tapi belum semai2 lagi....


 Cara2 nak masak lemak putih ni senang jer

Sayur ranti (saya guna nalam dua ikat - ambil pucuknya dan daun2 muda - basuh dan toskan).
3 cawan santan
sedikit (dalam sejemput) udang kering atau ikan bilis 
3 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 biji cili merah - hiris
Garam secukup rasa
 ------
Masukkan santan, bawang dan bawang putih, ikan bilis ke dalam periuk. Pasang api sederhana. Kacau selalu supaya tak pecah minyak, agak2 dah panas, masukkan pucuk ranti dan cili merah. Masak hingga saya empuk dan santan mendidih. Perisakan dengan garam. Angkat dah hidangkan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...