Wednesday, January 22, 2014

Kek mentega cempedak

Bila musim cempedak jer baru la keluar menu nih...time bakar jer, bau dia....mak aihhh....harum semerbak...

Bahan-bahan

250 gram mentega 
200 gram gula caster (kalau buat plain butter kek gulanya boleh tambah jadi 250 g)
250 gram tepung naik sendiri (saya guna tepung gandum + 1 1/2 sk baking powder)
4 biji telur (saya guna telur gred A)
200 gram isi cempedak, buang biji dan potong kecil-kecil guna gunting.. (saya letak 250 g)

Caranya
1) Pukul mentega dengan gula sehingga putih dan lembut. 
2) Tambah telur dan tepung, selang-seli 
3) Masukkan isi cempedak dan gaul. Jangan gaul terlalu banyak supaya isi masih berkeping-keping. 
4) Bakar dalam ketuhar selama 45 min pada suhu 180 celcius atau sehingga masak. 

**** kali ni saya pukul telur dgn gula hingga kembang pastu baru masukkan mentega. Pukul lagi sampai gebu lebih kurang 10 minit. Pastu masuk tepung dan pukul sebentar hingga rata. Last sekali masukkan cempedak dan gaul rata.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...