Wednesday, May 1, 2013

Honey Garlic Rib/lamb

Tengahari ni kita makan ala western skit ye...jap tadi baru lepas membuat roti marble  coklat. Masak jer roti sambung bakar lamb pulak...

Kalau org putih tengok kitorang makan mesti diorg menangis....sbb makan lamb dengan tangan jer.....hehehe...susah2 jer nak cari pisau ngan garpu....

Bahan2

2 kilo lamb (bahagian rib) perap selama dua jam dengan sebotol air icecream soda
2 labu bawang putih di ketuk dengan kulit2nya
2 sb serbuk cili
2 sb lada hitam yang ditumbuk kasar
1 cawan madu asli
1/4 cawan cuka - saya guna cuka apple/kurma
1 sb pasley flake
8 sb kicap
Garam secukup rasa
3 biji kentang dipotong wages
2 biji bawang besar dibelah 4
Sayur2 lain ikut suka

-----

Toskan lamb. Gaul dan perap selama 2 jam dengan semua bahan kecuali bawang dan kentang. (kalau nak masukkan karot, brokoli atau kobis bunga.....nak letak jagung, atau zuchini pun boleh jer.)

Masukkan dalam dulang pembakar...susun lamb pastu kat atas dia susun kentang dan bawang.
Tutup dengan alumminium foil dan bakar pada suhu 200 selama lebih kurang 1 jam. Keluarkan dan masukkan brokoli/jagung/bunga kobis/ baby tomato dan bakar tanpa alumminium fail selama 15 minit.

Kalau masih terlalu berair, keluarkan kuahnya, masukkan satu sk tepung jagung dan kacau kuah di atas api sederhana hingga pekat. Tuangkan semula kuah ke dalam bekas lamb.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...