Friday, May 3, 2013

Kek suji kismis dan biskut suji rangup

Sedapnya kek suji kismis yang di cnp dari Rozzan nih....mcm biasa tak sempat sejuk dah kena bedah keknya.... Kalau esok pagi mesti makin lembab tekturenya.

KEK SUJI KISMIS

Bahan2:

250gm majerin/planta
250gm gula caster ( I used 200gm only)
150ml susu segar
100gm tepung suji/semolina
50gm kismis hitam (stok takde)
250gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
200gm telur (6 biji telur gred C)
1 sb vanilla essence

Cara2:
1. Rendam tepung suji dan kismis dalam susu selama 1 jam.
2. Putar majerin dan gula caster hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu, sambil terus diputar.
4. Masukkan rendaman tepung suji, tepung gandum & baking powder yg telah diayak.
5. Bakar pada suhu 160 darj cel atau hingga masak selama 1 jam. * Very much like a butter cake but moist although a bit crumbly in texture. Should taste perfect if iced.

Biskut dah bancuh tadi mood malas nak bakar...tunggu la jap2 lagi yer... Kalau dah siap nanti saya update gambarnya kat sini.

Biskut dah siap tapi terus terang cakap tak buat lagi dah... Kejadiannya kurang memberangsangkan...nak upload gambar pun tak selera.....sori yer...

Tapikan....anak2 saya suka pulak biskut ni...anak buah datang, offer la rasa....sedap katanya....hehehe....entah la... Terpulang lah pada sesiapa yg nak cuba kan....selera orang mcm2...

BISKUT SUJI RANGUP

Bahan:
200gm minyak sapi (Ghee Blend)
200gm gula caster (I used 160gm only)
400gm tepung suji/semolina (saya guna 300 gm)
50gm tepung gandum (saya tambah jadi 150 gm)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh serbuk buah pelaga (Omited)

Cara2:
1. Putar minyak sapi dan gula caster hingga kembang. Masukkan esen vanilla.
2. Masukkan tepung suji dan tepung gandum sedikit demi sedikit.
3. Rehatkan adunan selama 30 minit.
4. Bentukkan bulat2 dan leperkan. Susun dalam acuan pembakar yg dilapik dgn grease proof paper dan bakar suhu 160 deg cel selama 20 minit.

Just a little reminder, I had a little struggle to shape these biscuits as the mixture is so crumbly and hard to handle. So, what I did was..I pressed the mixture firmly into my measuring spatula and inverted it on to the baking tray. Perfectly shaped !!! :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...