Monday, December 18, 2017

Sup Pekat Makmak


Cerita weekend lepas. Memenuhi permintaan untuk sediakan sup pekat kambing aqiqah utk jiran punya sedara. Sedara dia rasa sup yang dia tempah untuk aqiqah raya haji baru ni...terus terpikat jadi kali ni aqiqah anak dia dia minta masakkan sup pekat juga. Alhamdulillah....mendapat tempat dihati sup pekat air tangan saya dan suami.


Sup tulang berempah MakMak @ ZLC (Tumis darat)

5 kg tulang (saya suka bahagian tengkuk sebab dagingnya banyak)
1 kg daging (saya rebus seketul besar lepas tu dah empuk baru hiris)
1 paket rempah kurma (paket sederhana)
1 kg bawang merah - kisar/hiris
4 labu bawang putih - kisar/hiris
300 gm halia - kisar/hiris
1/2 kg bawang ros - hiris nipis dan goreng utk dijadikan bawang goreng
1/2 kg daun sup + daun bawang + daun ketumbar - hiris
1 ketul sebesar ibu jari gula batu
Garam secukup rasa
5 batang kulit kayu manis
15 biji buah pelaga
5 kuntum bunga lawang
10 helai daun salam
4 sb lada hitam (tumbuk)
20 biji cili padi - kisar
1 kg kentang
1 kg karot
1  cawan tepung jagung (bancuh dengan air secukup)

Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Dalam periuk besar, rebus tulang dan daging  hingga daging hampir empuk.

Masukkan kentang dan kecilkan api. Sementara itu dalam kuali tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan putih, halia yg dikisar/hiris. Tumis lagi hingga airnya hampir kering. Masukkan rempah kurma. Tumis hingga pecah minyak. Tuang ke dalam periuk sup.

Kacau sebati dan perisakan dengan garam, lada hitam dan cili padi kisar tadi. Kemudian masukkan daun2 hiris. Masak hingga kentang empuk dan renihkan selama setengah jam. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan kacau hingga sup memekat.

Sedap dimakan bersama roti....dan nasi putih.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...