Monday, December 4, 2017

Creampuff


Entah bila sekali buatnya walaupun anak-anak suka sangat makan. Petang sabtu baru ni tetiba dapat mood nak buat. Tetamu pun ada kat rumah, jadi inilah menu minum petang hari tu. Sebekas saya bawa ke surau untuk jiran yang datang rewang masak mihun sup untuk majlis ilmu malamnya.

Creampuff ni bulat2 jer sebab malas nak mengeluarkan nozel dan piping bag jadi saya dan anak bulat2kan guna tangan jer. 3 adunan saya buat dapat hampir 100 pcs saiz agak besar sebab nak cepat habis...hehehe,

Creampuff
Bahan2nya

Bahan A
1 cawan Air
100 gm mentega
1/2 sk gula
1 st esen vanila

Bahan B
Secubit garam
125 gm tepung gandum
3 biji telur

----

Masak bahan A hingga mendidih.
kecilkan api dan masukkan tepung dan kacau hingga tak melekat di periuk. sejukkan 10 - 15 minit.

pecahkan telur satu persatu dan kacau sebati .....saya guna hand mixer.
masukkan adunan ke dalam piping bag. Guna nozel utk kuih samprit dahlia pun boleh. Kalau tak guna nozel apa2 pun ok.

paipkan ke atas baking tray. bakar pada suhu 180°c selama lebih kurang 25 minit atau hingga keperangan.

kuarkan dari oven dan lubangkan sedikit creampuff untuk kuarkan wap panas supaya mengelakkan cream puff mengecut/meleper bila dah sejuk.


Kastard filling

2 1/4 cawan susu - boleh campur dgn air - 50 - 50 kalau tak mahu lemak sgt
1 biji telur
25 gm tepung kastard
25 gm tepung jagung
100 gm gula castor - secukup rasa
1/2 cwn teh esen vanila.
1 sb mentega

masak semua kecuali mentega di atas api sehingga likat dan berkilat. sentiasa kacau supaya tak hangit. kalau terlalu likat boleh tambah susu atau air. masukkan mentega. sejukkan sebelum masukkan ke dalam piping bag. - kastard ni kalau kurang air nanti bila sejuk keras sangat sampai jadi puding plak.

Paipkan kastard ke dalam cream puff yang dah sejuk atau suam2 kuku melalui lubang yang di buat tadi...
Dah siap....nak hias dengan gula ising pun boleh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...