Tuesday, December 26, 2017

Ayam goreng ala KFC


Ayam kepci....salah satu menu yang ditempah jiran untuk majlis tahlil beberapa minggu lepas. Anak2 pun xcited sama sampai request untuk besday party dia yang entah berapa kali tertangguh tu salah satu hidangan dia minta ummi buatkan ayam kepci ni....hahhaha.

Untuk kali ni saya guna tepung segera...sebab tak dan nak buat sendiri...lagipun tak pasti samada boleh sampai awal ke rumah dari tempat kerja. Kalau ikut pengalaman sebelum ni...proses temuduga pelajar selesai dekat nak maghrib. Tal mau ambil risiko kalau hubby terpaksa sediakan sendiri menu ni, jadi beli tepung yang instant lebih memudahkan kerja.

Cara saya untuk buat ayam goreng ala hot and spicy kepci

Bahagi 2 tepung. Satu bahagian dibancuh dengan air (kepekatan adunan sama macam adunan tepung goreng pisang). Masukkan ayam yang telah dibersihkan dan gaul rata dengan adunan tepung. Kemudian ambil ayam dan golekkan diatas tepung yang kering. Tekan2 sedikit supaya tepung bersalut rata. Masukkan ke dalam minyak yang telah dipanaskan. Goreng hingga garing.


Kalau yang ingin semuanya homemade boleh cuba resepi rakan sekerja saya ni.

Resipi Ayam KFC Homemade
Sumber Amalina izzah

Ni resipi untuk seekor ayam

Bahan perapan

4 sudu besar chilli flakes
20 ulas bawang putih di tumbuk
2 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar serbuk lada putih
2 sudu kecil serbuk perasa (optional)
4 sudu kecil garam
2 sudu kecil soda bikarbonat
4 sudu besar serbuk kari ayam
2 sudu besar  limau nipis (rahsia ayam juicy di dalam rangup di luar).
Gaul rata bahan perap dan biar selama 30 minit

Bahan tepung

4 cawan tepung gandum
4 cawan tepung jagung
2 sudu kecil garam
2 sudu kecil soda bikarbonat

Lepas dah 30 minit, ambik telur ayam 2 biji pecahkan dalam bekas yg ade ayam perapan tu dan gaul rata.

Ambik ayam gaulkan dengan tepung dan goreng dalam kuali. Saya guna periuk kecik. Jimat sikit minyak. Pastikan minyak betul2 panas baru masukkan ayam yg dah salut tepung tu. Biar ayam tenggelam dalam minyak panas tu. Bile dah masak, boleh hidang dan makan panas2 dengan sos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...