Tuesday, December 26, 2017

Popia


Menu sarapan pagi bersama geng2 surau minggu lepas. Lama tak breakfast sekali....kebetulan ambil cuti untuk menguruskan hal sekolah jadi luangkan masa sebelah pagi tu untuk sediakan breakfast ringkas.


Popia goreng

Kulit popia secukupnya
1 biji sengkuang - hiris lidi
1 batang lobak merah - hiris lidi
200 gm isi udang (boleh tambah kuantiti ikut citarasa) - cincang
1 biji bawang besar - cincang
5 ulas bawang putih - cincang
Cili padi cincang (kuantiti ikut citarasa)
Sedikit sos tiram (pilihan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Sebiji putih telur atau bancuhan tepung jagung

Tumis bawang putih dan besar hingga keperangan. Masukkan cili padi dan tumis seketika.
Masukkan udang, gaul rata dan biarkan sebentar. Masukkan sos tiram dan sayuran. Gaul rata. Tumis seketika. Perisakan dengan garam secukup rasa. Masukkan ke dalam penapis supaya semua cecair boleh menitis keluar. Biarkan sedikit sejuk sebelum dibungkus menggunakan kulit popia.

Ambil sekeping kulit popia. Ambil sedikit inti letakkan dibucu kulit. Lipat dan gulungkan. Gamkan hujung kulit dengan telur atau bancuhan tepung jagung supaya tidak terbuka semasa menggoreng.

Goreng popia yang telah siap digoreng dengan menggunakan minyak yang sederhana panas.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...