Monday, December 18, 2017

Sup Cendawan


Sup cendawan permintaan khas encik suami untuk jamuan perpisahan member opis dia yg nak pencen. Member tu memnag peminat sup cendawan saya. Selalu gak dia oder especially bulan puasa.

Kali ni saya buat versi yang sedikit berbeza. Saya lebihkan perisa lada hitamnya. Pedas2 sikit gitu.
Alhamdulillah....suka pulak diorg....


Sup cendawan berkrim ZLC

bahan

3 sb mentega + 1/4 cawan minyak zaiton
3 biji bawang holland (hiris nipis/cincang)
1 labu bawang putih (cincang)
3 paket cendawan shitake (hiris)
2 paket cendawan butang (hiris)
6 kiub ayam maggi (boleh ganti dengan air rebusan ayam - chicken broth)
1 liter susu segar
3 tin susu cair
3 cawan tepung gandum
air secukupnya
garam secukup rasa

Panaskan minyak dan mentega. Tumis bawang2 dan lada hitam hingga naik bau. Masukkan  tepung gandum. Tumis hingga sedikit keperangan.

Masukkan cendawan yang telah dihiris kecil. Tumis hingga cendawan layu. Masukkan air dan serta kiub maggi. Kacau hingga mendidih. Masukkan susu dan tambah air jika perlu. (Tambah tepung gandum yg dibancuh dengan air jika sup agak cair - adjust kepekatan yang diingini).

Masak hingga mendidih, kacau selalu sebab sup akan membuak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api. Hidangkan dengan roti bawang putih.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...