Wednesday, December 6, 2017

Kek span cheese Leleh


Cubaan kesekian kalinya untuk menghasilkan perfect sponge cake tanpa pinggang dan tak mengecut.
Kek span cheese leleh yg tak berapa nak leleh sebab sikit sangat...hhehehe. Semangat membara cuba menghasilkan #perfectspongecake .......Balik opis rehat2 sekejap terus adun kek ni sambil masak lauk untuk dinner. Kalini takde berpinggang kejadiannya tapi atasnya masih kurang sempurna...sedikit tenggelam. Walaupun masih lembut gebu tapi belum boleh dapat markah 100%....cuma lingkungan 70% atau kurang....πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”....sedih...sedih...sedih. Nanti nak practise lagi dan lagi sampai success..


Tak dan2 sejuk memasing dah tak sabar nak makan...jadi nak taknak ummi letak juga la topping dan potongkan walau pun belum betul2 sejuk. Lembut gebunya ok tapi tu la...belum betul2 sempurna...

Kek yang ni saya guna resepi bawah ni....tapi terlupa nak letak pewarna....dah tuang semua adunan dalam loyang baru teringat pewarnanya tak dimasukkan....takpe la, tak menjejaskan rasa pun.

Kek Span Neopolitan -

Bahan2...
5 biji telur
1 ½ cwn superfine flour
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil baking powder
1 cwn gula halus
80 ml susu segar
L80 ml minyak masak jagung
1 sk esen vanilla
Pewarna pink n Emulco coklat

Cara2nya...
- masukkan semua bhn di atas KECUALI minyak masak jagung di dalam bowl mixer dan pukul hingga kembang gebu.. Anggaran 8 ke 10 minit ikut  mixer masing-masing...
- bila dah elok kembang gebu.. masukkan minyak dan kaup balik shj...
- bahagikn adunan kpd 3 color.. color asal, pink n emulco coklat...
- corakkn selang seli spi abih yee...
- masukkan ke dlm loyang 9" yg telah digris dan bakar 150° selama 50 minit @ sehingga masak ikut oven masing2.. Guna api atas bawah...
- terbalikkan ke atas redai/alas kek dan terbalikkan semula dgn cepat.. Saya terus buat atas alas kek.. Kek elok tak turun..

* Saya pukul telur, gula, ovalette dan esen vanilla hingga kembang dlu.. Pastu barulah masukkan susu dan tepung... Last skali masukkan minyak dan gaul balikkan spi rata dan bolehlah di bakar...

Selamat mencuba 😝😝😝


Ni ada satu resepi daripada Group FB Geng Hero Dapur....ramai yang guna katanya...dan success....so lain kali nak try juga la resepi ni....anak2 pun kata tak puas makan lagi kek yang buat tu....walaupun tak sempurna tapi diorg kata sedap sangat...;-))

Sumber fb: fauzi karim
πŸ”»peringatanπŸ”»
Jangan derhaka resepi...ikut dulu...bila dah terer baru olah ok...

Resepi: Sponge Cake
Bahan:
100gm Tepung Naik Sendiri
60gm Tepung Jagung
100gm Gula Kastor
50ml (1/4 cawan) Susu cair / Sejat / Full Cream (Sejuk)
5biji Telur A
2sdb Ovelet
1sdt esen vanila
65gm (1/4 block) Butter (dicairkan)
Cara2. 
1. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas. KECUALI butter yang dah dicairkan
2. Pukul semua bahan hingga kembang (dari kuning bertukar putih)
3. Masukkan butter. Kaup balikkan. Tuang adunan dalam loyang 8inci
4. Bakar 175c selama 30-40minit

Ikut oven masing2 ok....πŸ˜‰

****Tips Membuat Kek Span tinggi.****

Saya kongsikan tips dari Pakar kek span Pn Norrihan Ars...jom baking

Tak susah pun buat kek span tinggi tetapi kalau anda jenis suka derhaka pada resepi pasti hasilnya kelaut dan mungkin boleh jatuh walau dah biasa buat kek!
Sebab itulah kalau nak hasilkan kek span tinggi, anda kena ikut petua. Untuk tahu apa rahsianya, jom godek tip yang dikongsikan oleh wanita yang selalu buat kek, Puan Norrihan Ars…
1. Panaskan oven lama skit sebelum masak bancuhan.. supaya suhu oven panasnya sudah mesra elok.. takde masalah kiri panas kanan kurang dan sebagainya
2. Pukul hingga kental.. lama tak apa tapi once dah masuk minyak kaup balik sekejap je.. cuba sekatakan dengan kaup balik 2-3x sahaja.. tapi jika tak sekata tak apa, biar saja.
3. Guna ovallate. Jangan tanya kalau tak nak guna boleh tukar dengan apa.. i is tak tahu.
4. Ovallate cari yang colour dia bersinar-sinar jangan yang kusam.. yang kusam tu buat kek tak mahu jadi.. sebab lama.
5. Ikut resepi betul-betul, jangan derhaka!
6. Sapu butter atau shortening pada loyang tepi dan bawah atau spray.. bawah lapik kertas.. tepi tak payah lapik, baru dia keluar mulus tak ada bersepai tepi-tepi. Ramai tak sapu.. sebab itu bila keluarkan dari loyang tepi-tepi tak licin jadi bersepai-sepai. Nak deko pun kena crumb coat dulu dah jadi lambat.. ni tak payah.
7. Lepas masak jangan biar sejuk dalam loyang.. kalau tak ianya akan mengecut.. lepas keluarkan dari loyang terus transfer atas jaring lepas tu terus letak atas cake board.. tak perlu tunggu sejuk.. kek akan jadi lebih moist sebab stim yang terhasil akan terperngkap dalam kek… beza klu kita sejukkn 100% atas jaring.
Ini cara yang kak Ann buat.. lain orang lain cara terpulang pada masing-masing. Moga bermanafaat!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...